Autenticitatea certificatelor de vaccinare, verificată la frontieră. Doi ucrainieni şi un român, prinşi cu certificate falsificate
0
Având în vedere cadrul normativ european privind facilitarea liberei circulaţii pe durata pandemiei de COVID-19, începând cu data de 01.07.2021, Poliţia de Frontieră Română asigură verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea, testarea sau vindecarea.
Garda de Coastă anunţă că în punctele de trecere ale frontierei de stat de pe raza judeţelor Tulcea si Constanţa, poliţiştii de frontieră au fost dotaţi cu 16 scannere mobile şi 18 telefoane mobile smart, echipamente care au instalată aplicaţia „CoronaScan”.
Certificatul poate fi prezentat, la intrarea în România, atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât şi tipărit pe hârtie. „Menţionăm faptul că, în conformitate cu prevederile legale, nu se vor reţine nici un fel de date sau informaţii din certificatul verificat prin intermediul sistemului informatic al Poliţiei de Frontieră Române sau prin aplicaţia mobilă deverificare ’’CoronaScan’’, precizează Garda de Coastă.
Începând cu data de 01.07.2021, până în prezent, au fost constatate trei infracţiuni de fals şi uz de fals, în care au fost implicaţi doi cetăţeni ucrainieni şi un cetăţean român, care au prezentat la intrarea în ţară, poliţiştilor de frontieră şi reprezentanţilor D.S.P., certificate de vaccinare/testare false.
„Deşi certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, recomandăm tuturor persoanelor care s-au vaccinat anti COVID-19, celor care s-au recuperat după această afecţiune sau celor care deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 sa descarce acest certificat de pe paginile oficiale, deoarece pot dovedi situaţia lor epidemiologică, într-un mod rapid, printr-o simplă scanare efectuată de către poliţistul de frontieră”, transmite Garda de Coastă.
În cazul în care se constată faptul că, certificatul digital lipseşte, nu este valabil şi/sau autentic, respectiv este neconform, se semnalează situaţia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei în vederea dispunerii de măsuri conform prevederilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, cu modificările şi completările ulterioare.
Citeşte şi: