Constanţa: Cum să ne bronzăm sănătos
0Specialiştii recomandă să citim cu atenţie eticheta cremelor de plajă! Medicii avertizează că expunerea la razele ultraviolete trebuie să se facă numai în anumite intervale orare, pentru a înlătura efectele negative.
În cazul expunerii necontrolate la soare, principalul risc este acela de cancer cutanat. Cele mai expuse sunt persoanele cu pielea foarte albă. Specialiştii recomandă să citim cu atenţie eticheta cremelor de plajă, pentru că, uneori, informaţiile pot fi înşelătoare.
„În ciuda unor indicaţii întâlnite frecvent, precum «ecran solar total» şi «protecţie totală», niciun produs de protecţie solară nu poate asigura o protecţie deplină împotriva radiaţiilor ultraviolete“, a explicat Laura Pascu, PR manager la Centrul European al Consumatorilor România.
Indicată este folosirea termenilor standardizaţi, precum protecţie „scăzută“, pentru cremele cu factor de protecţie 6 sau 10, medie, pentru factor de protecţie 15, 20 sau 25, ridicată, pentru factor de protecţie 30 sau 50 şi ridicată, pentru factor de protecţie 50+. Radiaţiile UVB cauzează arsuri solare, în timp ce radiaţiile UVA determină îmbătrânirea prematură a pielii şi dereglări ale sistemului imunitar. Ambele tipuri de radiaţii cresc riscul apariţiei cancerului de piele. Factorul de protecţie (SPF) se referă doar la radiaţiile UVB, nu şi la efectele radiaţiei UVA. Tocmai de aceea este indicat ca produsele de protecţie solară să aibă pe etichetă şi semnul distinct standardizat UVA, nu doar UVB , pentru a da rezultate bune.
Ce spune medicul
Pentru a beneficia de protecţie eficientă, medicii recomandă să respectăm anumite reguli. Prof. dr. Gheorghe Nicola, şeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, a explicat că persoanele cu pielea albă şi foarte albă trebuie să se expună la soare doar până la ora 10.00 dimineaţa, iar după-amiază după ora 17.00, pentru a evita efectele nedorite.
Şi în cazul copiilor se aplică aceeaşi regulă, deoarece micuţii au un organism în formare, care trebuie protejat. Persoanele cu pielea mai închisă pot sta la soare şi până la ora 11.00. În cazul lor, loţiunea de protecţie va avea un factor cuprins între 25 şi 30. Mulatrii se pot expune la soare la orice oră, deoarece acest tip de ten nu necesită cremă de protecţie decât în cazul unui număr foarte mare de ore petrecute la plajă.
Moda topless poate fi foarte dăunătoare, întrucât pielea de pe sâni este foarte sensibilă, se arde uşor, se pătează şi poate să se îmbolnăvească mult mai rapid.
Creme alese după ureche
„Folosesc cremă de protecţie, dar nu am cerut niciodată sfatul unui medic sau farmacist pentru a-mi alege crema în funcţie de tipul de pielea“, a spus Alexandra Titorov, o turistă de 17 ani din Tulcea.