VIDEO  TIFF 2018 a început cu un moment emoţionant dedicat Doinei Cornea. „Sper ca într-o zi să plătească cei vinovaţi de carnagiul din decembrie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TIFF 2018, cel mai important festival est-european dedicat filmului, a debutat vineri, 25 mai, la Cluj. Festivitatea de deschidere a prilejuit un moment emoţionant, dedicat de organizatori cunoscutei disidente Doina Cornea, care a murit zilele trecute.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, regizorul Marius Şopterean şi profesorul Roland Szekely au vorbit, chiar în deschiderea festivalului, despre Doina Cornea şi despre felul în care cunoscuta disidentă a înfruntat regimul totalitar dinaintea Revoluţiei din 1989.

„A rezistat singură în acest oraş până au venit zorii Revoluţiei”

Profesorul Roland Szekely, unul dintre foştii studenţi de la Litere ai Doinei Cornea a povestit despre amintirile pe care le are cu diseidenta: „Mi-a fost profesoară, făceam intepretări de texte cu dânsa, interpretări de texte pe care apoi le-am numit interpretări de demnitate. Materia se referea la literatura franceză din Evul Mediu, materie destul de inspidă, dar ne dânsa ne strecura pagini dactilografiate cu texte de Bachelard, Young, Eliade”.  

 „E foarte uşor să intelectualizezi sau să treci în literatură pe cineva care singură fiind în acest oraş, singură  în context respectiv al disidenţei, a rezistat până când au apărut zorile Revoluţiei române şi la fel ca mulţi dintre noi a crezut că lucrurile s-au schimbat total, lucrurile nu au stat aşa, dar oricum paşi s-au făcut, se fac şi se vor mai face”, a mai spus Roland.  

Marius Şopterean şi Tudor Giurgiu vorbesc despre Doina Cornea

„Aşa este mă pricep mai bine să fac ceai decât revoluţii”

După intervenţia lui Roland Szekely pe ecranul din Piaţa Unirii a rulat documentarul „Păpuşa” al regizorului Marius Şopterean, care apoi a fost invitat pe scenă. 

Şopterean a relatat un fragment dintr-o mai veche discuţie pe care a purtat-o cu Doina Cornea, chiar în perioada în care a realizat un documentar despre regretata disidentă. Deoarece regizorul era îngrijorat din cauza unor probleme apărute în legătură cu filmul, Doina Cornea l-a încurajat, spunându-i că totul va fi bine şi i-a făcut un ceai. 

„Privea în faţa acelei ferestre pe care se vedea că plouă, că vine iarna, că vin iernile… Şi mă întreabă: „e bun ceaiul?”; „da, da e foarte bun”. Şi atunci mă priveşte cu atenţie, priveşte pe fereastră către iarnă, către iernile care urmau să vină, după care îmi spune: „nu-i aşa, Marius, că mă pricep să fac ceaiuri mai bine decât revoluţii?”

Roland Szekely vorbeşte despre Doina Cornea în deschiderea TIFF

La final, Tudor Giurgiu şi-a exprimat speranţa că cei vinovaţi de tot ceea ce s-a întâmplat înainte şi în timpul Revoluţiei vor plăti pentru tot răul făcut.

„Eu mai sper că, probabil, copiii noştri vor trăi alte vremuri, mă refer la vremuri în care cei vinovaţi pentru dezinformări şi pentru carnagiul din decembrie să fie traşi la răspundere”, a încheiat Giurgiu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite