„Simona putea fi salvată dacă medicul de pe ambulanţă ar fi vorbit cu vecina de vis-a-vis”. Declaraţia surorii profesoarei găsite moarte la cinci zile după ce a sunat la 112
0Profesoara Simona Bernat (41 de ani) a fost găsită moartă în apartamentul său din Cluj la cinci zile după ce a sunat la Ambulanţă. Oficialii instituţiei au susţinut că timp de 15 minute angajaţii trimişi la faţa locului au încercat fără succes prin toate mijloacele posibile să intre în apartament şi apoi au plecat la alt caz. Sora victimei susţine că aceştia nici măcar nu au sunat la uşa vecinei de vis-a-vis.
Mirabela Bernat, sora Simonei – profesoara găsită decedată în apartamentul în care locuia la cinci zile după ce a sunat la 112, susţine că familia să gândeşte să facă plângere împotriva modului în care angajaţii de la Ambulanţă au gestionat incidentul. Practic, echipa de la Salvare a încercat să intre în apartament şi să ia legătura cu femeia timp de 15 minute, conform declaraţiilor oficiale al reprezentanţilor Ambulanţei, apoi a plecat la un alt caz, întrucât nimeni nu le-a deschis uşa, iar Simona nu a răspuns la telefon. Direcotorul Ambulanţei, Horia Simu, a susţinut că angajaţii instituţiei au luat legătura cu vecinii, cerându-le informaţii despre Simona şi încercând să-şi dea seama de pericolul în care se afla. Pe baza acestor informaţii şi pe baza datelor obţinute de la dispecerul de la 112, medicul a decis că este un apel fals sau că apelantul s-a răzgândit. Astfel, Simona Bernat a murit aşteptând medicii.
Într-un astfel de caz, se putea cere intervenţia pompierilor, care ar fi intrat în forţă dacă ar fi avut informaţii clare că apelantul e în pericol. Acest lucru nu s-a făcut.
„Vrem să se facă dreptate în sensul să nu se mai întâmple aşa ceva. E nedrept şi crud să treci prin momente din astea cu aşa de multe semne de întrebare. Eu va trebui să trăiesc toată viaţa cu ideea că Simona ar fi putut fi salvată dacă medicul de pe Ambulanţă ar fi avut bunul simţ să sune la vecina ei. E groaznic”,
Mirabela Bernat, sora Simonei
„Simona putea fi salvată”
Informaţiile pe care le deţine familia Simonei sunt de natură să schimbe cursul anchetei. „Am luat legătura cu un avocat şi ne gândim să facem plângere. Cred că exista o posibilitate să se fi putut evita incidentul dacă medicul de pe Ambulanţă ar fi insistat.Şi aici mă refer la faptul că nu s-a luat legătura cu vecina aflată perete în perete, care era şi o prietenă de-a Simonei şi care a fost toată ziua acasă şi nimeni nu i-a bătut la uşă”. Mirabela Bernat susţine că dacă s-ar fi luat legătura cu acea vecină lucrurile s-ar fi schimbat. „Vecina era şi prietena ei şi avea cum să ia legătura cu noi, cu familia. Dacă aş fi fost anunţată, eu ştiind că ea nu e bolnavă, m-aş fi alertat în momentul acela şi aş fi sunat la 112 să le dau toate declaraţiile necesare ca să poată sparge uşa”, a detaliat Mirabela. Acest gând i-a făcut pe membrii familiei să dorească să se facă dreptate: „Vrem să se facă dreptate în sensul să nu se mai întâmple aşa ceva. E nedrept şi crud să treci prin momente din astea cu aşa de multe semne de întrebare. Eu va trebui să trăiesc toată viaţa cu ideea că Simona ar fi putut fi salvată dacă medicul de pe Ambulanţă ar fi avut bunul simţ să sune la vecina ei. E groaznic”, a mai spus Mirabela.
Dezinformare din partea autorităţilor?
Mirabela a mai susţinut că şi alte detalii din versiunea prezentată oficial de autorităţi nu corespund cu realitatea. „S-a spus că vecinii au găsit-o, ceea ce nu e adevărat. Eu am găsit-o. Pentru că vorbeam des cu ea, m-am îngrijorat că nu mi-a răspuns nici marţi şi nici miercuri la telefon. Vorbim săptămânal la telefon. Am rugat colegii să treacă pe la apartament să vadă dacă e lumina aprinsă, da nu au văzut lumină. Astfel am ajuns ca joi, 13 august, să venit din Haţeg, de unde locuiesc, la Cluj. Am fost la aprtament, am sunat, dar nu mi-a deschis. Apoi am mers în spatele blocului şi am văzut că mânerul geamului de la bucătărie era drept, adică nu era închis şi mi-am dat seama că e problemă –ea nu pleca niciodată fără să închidă geamul. Atunci am sunat la 112”, detaliază Mirabela. Reprezentantul ISU a susţinut că pompierii s-au deplasat la faţa locului la solicitarea unui vecin şi au spart uşa apartamentului. „Nici acest aspect nu e adevărat, pentru că geamul de la bucătărie era deschis şi pompierii au urcat pe geam”, a mai spus Mirabela.
Update - precizarea ISU
Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU, a susţinut că o parte din declaraţia sa privind intervenţia pompierilor în apartamentul Simonei Bernat a fost eronată. "Este o greşeală a mea. Am rugat un coleg să se uite la detaliile intervenţiei şi, probabil din neatenţie, mi-a dat informaţii despre o altă intervenţie, care a avut loc pe strada Ioan Meşter în cazul unui bărbat", a susţinut Biriş. El a arătat că varianta Mirabelei Bernat este corectă, anume că pompierii nu au spart uşa de la apartamentul Simonei Bernat, ci au intrat pe geam.
Cine a fost Simona Bernat
Simona Bernat a fost unul dintre experţii de top în educaţie din România. În urmă cu 10 ani, ea a părăsit postul de lector în cadrul Departamentului de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universităţii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca. Simona era originară din Haţeg, dar s-a mutat de mai mulţi ani la Cluj-Napoca. Nu era căsătorită şi locuia singură într-un apartament din oraş. Ea a înfiinţat în 2006 firma de cercetare în educaţie SC Learn&Vision SR, care are un portofoliu impresionant de 5 proiecte finanţate din fonduri euroepene. Printre partenerii pe care i-a avut în aceste proiecte sunt instituţii precum UNESCO Institute for Lifelong Learning, Universitatea „Complutense” din Madrid, Universitatea Babeş-Bolyai, Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, Universitatea „Alexandru I. Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara etc. Avea o experienţă de 9 ani în formarea de resurse umane şi dezvoltarea de programe de formare.
„Ţin cursuri pentru adulţi mai ales, însă lucrez uneori şi cu grupuri de copii sau tineri ori cu grupuri mixte: două sau trei generaţii simultan. (...) Pentru că învăţarea este continuă şi se desfăşoară în orice timp şi spaţiu îmi place să ofer mentorat, consultanţă sau coaching celor care doresc să înveţe cu mine şi să sprijin transferul celor învăţate la locul de muncă sau în viaţa cotidiană”,
Simona Bernat
S-a specializat în SUA, Olanda, Franţa
Simona era dublu licenţiată în pedagogie şi limbă şi literatură română, absolventă de master în 1999. S-a specializat participând la cursuri în Olanda, SUA, Malta, Cehia, Ungaria, Franţa, Irlanda, Marea Britanie, Bulgaria şi România. Este autoare de articole, ghiduri, manuale şcolare, cărţi – dintre care cea mai importantă este Tehnica învăţării eficiente. „Ţin cursuri pentru adulţi mai ales, însă lucrez uneori şi cu grupuri de copii sau tineri ori cu grupuri mixte: două sau trei generaţii simultan. (...)Pentru că învăţarea este continuă şi se desfăşoară în orice timp şi spaţiu îmi place să ofer mentorat, consultanţă sau coaching celor care doresc să înveţe cu mine şi să sprijin transferul celor învăţate la locul de muncă sau în viaţa cotidiană”, a scris Simona pe blogul ei.
În descrierea de pe siteul firmei, Simona arată că domeniile în care a dobândit expertiză ţin de soft skills: a învăţa cum să înveţi, gândire de ordin superior (creativă, critică) şi formare de formatori. Începând cu 2007 şi-a dezvoltat competenţe în dezvoltarea personală: gestionarea stresului cauzat de pierderi, mandala, scrisul ca exprimare de sine.
Citeşte şi