Preşedintele CJ Cluj, trimis în judecată pentru că a determinat un agent SRI să-i dea informaţii secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horea Uioreanu este inculpat într-un nou dosar penal. FOTO: Mediafax.
Horea Uioreanu este inculpat într-un nou dosar penal. FOTO: Mediafax.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost trimis astăzi în judecată într-un alt dosar. El e acuzat că a determinat o agentă SRI să-i permită accesul la informaţii secrete despre acţiunile organelor judiciare demarate împotriva lui.

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, au dispus, luni, 7 iunie, trimiterea în judecată a lui  Horea Uioreanu  pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată. De asemenea, procurorii precizează că  a fost sesizată instanţa cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei inculpaţilor:  ALBU ANCA-ELENA, la data faptelor subofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Cluj, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată; IUORAŞ MIHNEA-REMUS, la data faptelor subprefect al judeţului Cluj, la data faptelor în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată; BĂLAJ SILVIA, (mama inculpatei Albu Anca-Elena) în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată.

Ce a făcut Uioreanu

În rechizitoriul întocmit procurorii militari au reţinut în sarcina inculpatului Uioreanu Horea-Dorin că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, cunoscând faptul că Albu Anca-Elena este lucrător în cadrul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Cluj, cu intenţie, a determinat-o pe aceasta, în perioada 2013-2014, să-i permită accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, informaţii de care subofiţerul urma să ia cunoştinţă sau a luat cunoştinţă în virtutea exercitării atribuţiilor de serviciu. Scopul urmărit de Uioreanu Horea-Dorin era să valorifice aceste date în interes personal şi să contracareze eventualele acţiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informaţii nedestinate publicităţii a fost făcută de preşedintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofiţerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informaţii Externe cu ajutorul primului menţionat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj. 

Condamnări pentru denunţători

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate cu inculpaţii ALBU ANCA-ELENA, IUORAŞ MIHNEA-REMUS şi BĂLAJ SILVIA, procurorii militari au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpata Albu Anca-Elena a folosit şi a permis inculpatului Uioreanu Horea-Dorin accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii.  Aceste informaţii, al căror obiect erau acţiuni de supraveghere operativă ce-l vizau pe acesta sau alte persoane, erau obţinute cu prilejul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu. Scopul urmărit de inculpată prin divulgarea acestor informaţii a fost obţinerea transferului în cadrul Serviciului de Informaţii Externe, cu mijlocirea directă a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Uioreanu Horea-Dorin. Aceste acţiuni au fost săvârşite cu intenţie, în mod repetat, prin acte materiale distincte, direct sau prin intermediul mamei sale Bălaj Silvia sau a subprefectului judeţului Cluj, Iuoraş Mihnea-Remus, la instigarea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Uioreanu Horea-Dorin.

Închisoare cu suspendare pentru agentul SRI

În prezenţa apărătorilor aleşi inculpaţii: Albu Anca-Elena, Iuoraş Mihnea-Remus Şi Bălaj Silvia au declarat că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică a faptelor pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu aplicarea următoarelor pedepse şi a modalităţii de executare a acesteia, astfel: ALBU ANCA-ELENA – a primit  o pedeapsă de 3 ani de închisoare;  În baza art. 91 Cod penal rap. la art. 92 Cod penal se va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, cu respectarea următoarelor obligaţii:

- să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; 

- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; 

- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; 

- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; 

- să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. 

Pedeapsă amânată pentru fostul subprefect

Inculpatul IUORAŞ MIHNEA-REMUS, fost subprefect, a fost condamnat  la o pedeapsă de 2 ani de închisoare. În baza art. 83 şi următoarele Cod penal se va dispune amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, cu respectarea următoarelor obligaţii:

- să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; 

- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; 

- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; 

- să comunice schimbarea locului de muncă; 

- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; 

- să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme. 

Mama agetului SRI, închisoare cu suspendare

Inculpata BĂLAJ SILVIA, mama Ancăi Albu a primit 2 ani de închisoare. În baza art. 83 şi următoarele Cod penal se va dispune amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, cu respectarea următoarelor obligaţii:

- să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; 

- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; 

- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; 

- să comunice schimbarea locului de muncă; 

- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; 

- să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme.

 Dosarul, la Curtea de Apel

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpaţii: Albu Anca-Elena, Iuoraş Mihnea-Remus şi Bălaj Silvia împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Curtea de Apel Cluj. Procurorii militari au beneficiat de sprijinul de specialitate al structurii de protecţie internă din cadrul Serviciului Român de Informaţii. 

INTERCEPTĂRI Legea tăcerii funcţiona la CJ Cluj. Afaceristul care l-a mituit pe Uioreanu spune despre platforma ilegală: „O ştiut toată lumea”

Una dintre principalele ilegalităţi de la care a pornit dosarul preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, acuzat de luare de mită, este construirea unei platforme pentru parcarea avioanelor fără organizarea unei licitaţii. Din rechizitoriul DNA rezultă că de acest aspect ştiau atât actualul vicepreşedinte al CJ Cluj, Ioan Oleleu, cât şi directorul aeroportului, David Ciceo, care nu au nicio calitate în dosarul trimis în judecată luni.

DNA: Uioreanu declara în 2012 că are venituri lunare de 6.213 lei, dar cheltuia peste 20.000 de lei

DNA arată că preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, declara în 2012 că are venituri lunare medii de 6.213 de lei, însă dovezile anchetatorilor relevă că acesta realiza cheltuieli de peste 20.000 de lei pe lună, resursele financiare ascunse reprezentând foloasele faptelor sale de corupţie.

VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut. Este acuzat de luare de mită, complicitate la spălare de bani şi fals
 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horia Uioreanu a fost reţinut după şase ore de audieri. El a părăsit sediul DNA într-o maşină a instituţiei, însoţit de doi anchetatori. Înainte ca acesta să fie dus în arestul poliţiei, din sediul DNA a ieşit avocata lui Uioreanu, Smaranda Bara care s-a limitat să spună doar că „a fost o zi lungă şi obositoare“.

Consilierul preşedintelui CJ Cluj şi-a dat demisia. El e acuzat că primit 6.000 de lei mită de la patronul Fany
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat că Răzvan Pop, consilierul său, şi-a dat demisia deoarece este cercetat în dosarul mitei Fany. El ar fi primit 6.000 de lei pentru a ajuta compania de transport să câştige o licitaţie.

Ioan Bene, afaceristul a cărui firmă a făcut noua pistă a aeroportului, reţinut alături de preşedintele CJ Cluj
Omul de afaceri Ioan Bene a fost reţinut, miercuri seara, 28 mai, de către procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul de corupţie în care a fost reţinut şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu. Anchetatorii nu au precizat oficial acuzaţiile care le aduc acestuia, însă surse susţin că ar fi acuzat de dare de mită.

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut alături de preşedintele CJ Cluj, este un baron local din comuna Iclod

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut pentru 24 de ore alături de preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, este membru PNL, a candidat în 2008 pentru postul de primar în Iclod, iar presa locală scria despre el, tot în 2008, că ar fi un baron local extrem de influent. Procurorii DNA îl acuză de dare de mită în formă continuată.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite