Premieră: concert coral-simfonic, cu orchestră completă, într-o biserică ortodoxă. Evenimentul are scop caritabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La interpretarea Requiem-ului participă Corul, Orchestra simfonică, coordonaţi de un dirijor şi patru solişti. FOTO Nicu Cherciu
La interpretarea Requiem-ului participă Corul, Orchestra simfonică, coordonaţi de un dirijor şi patru solişti. FOTO Nicu Cherciu

Premieră într-un lăcaş de cult ortodox: o biserică reprezentativă din Transilvania va găzdui un concert coral-simfonic la care va participa o Orchestră completă, alături de solişti. Va fi interpretată o lucrare solemnă, care a fost interzisă de cenzura comunistă şi s-a cântat abia în 1990.

Catedrala mitropolitană ortodoxă din Cluj-Napoca va găzdui miercuri, 23martie, de la ora 19.30, un concert extraordinar, „Requiem”, în varianta compozitorului Marţian Negrea. Evenimentul este unul inedit, prin faptul că va avea locu într-o biserică ortodoxă, reticente, făcând apel la tradiţie, în a permite accesul instrumentelor muzicale şi al orchestrelor în spaţiul propriu-zis al lăcaşului de cult. Chiar dacă nu a mai găzduit în istoria sa de aproape 100 de ani evenimente cu Orchestră profesionistă la catedrală au mai avut loc de-a lungul timpului concerte de colinde sau de muzică sacră.

Patru solişti

Requiem-ul va fi interpretat de Orchestra şi Corul Operei Naţionale Române din Cluj, coordonate muzical de dirijorul Gheorghe Victor Dumănăscu, solişti urmând să fie soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Sergiu Coltan şi baritonul Florin Estefan. Vor participa Corului de cameră ”Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu.

Evenimentul este unul caritabil, intrarea urmând să se facă în baza unei donaţii de 20 de lei, iar fondurile vor fi donate profesoarei de religie Crina Cîrcu, din Bistriţa, mamaă a doi copii, care trece printr-o suferinţă fizică. Tichetele se găsesc la agenţia teatrală din Piaţa Ştefan cel Mare şi la magazinele Arhiepiscopiei ortodoxe a Clujului.

Gest de solidaritate

„Nu este vorba de un spectacol, ci practic de o rugăciun cântată şi cu instrumente, şi cu voce, pentru cineva care are o mare suferinţă şi care are nevoie de solidaritate. Nu vrem să impietăm în niciun fel spaţiul bisericii, evenimentul nu va avea loc în timpul unei slujbe, iar lucrarea care s-a ales preia elemente din imnografia ortodoxă”, a explicat consilierul cultural al Arhiepiscopiei ortodoxe a Clujului, preotul Bogdan Ivanov. Potrivit lui, reprezentanţii Bisericii au ţinut să organizeze concertul într-un lăcaş de cult pentru că au dorit să transmită ideea de solidaritate, mizând pe faptul că „rugăciunea şi forma ei cântată îi adună pe oameni”. „Pentru profesoara aflată în suferinţă este foarte important solidaritatea umană pe care o simte în aceste momente grele”, a punctat el. 

Transmisie live, afară

Pentru că organizatorii, Arhiepiscopia ortodoxă a Clujului, Vadului şi Feleacului, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi Radio Renaşterea se aşteaptă la un public numeros concertul va fi transmis pe un ecran de mari dimensiuni, care va fi amplasat în faţa catedralei.

Requiem, de la Mozart la Verdi

“’Requiem’ este o capodoperă lirică cu o lungă şi profundă tradiţie în cultura occidentală, fiind recunoscută drept un omagiu adus celor care nu mai sunt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, ‘Requiem’ s-a bucurat de atenţia şi inspiraţia creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti şi B. Britten. Alături de operele acestora, creaţia lui Marţian Negrea se individualizează printr-o compoziţie impresionantă, ‘Requiem’ pornind de la tradiţiile europene cărora le-a îmbogăţit semnificaţia cu particularitatea etosului românesc, într-un spectacol vocal-simfonic înălţător”, au explicat reprezentanţii Operei Naţionale Române din Cluj.

Interzisă de cenzură

Compozitorul român a lucrat la partitura acestuia timp de aproape douăzeci de ani. Lucrarea lui Marţian Negrea, ”Requiem Parastas pentru solişti, cor şi orchestră” este dedicată, la fel ca Requiemul clasic, unui ansamblu de patru solişti, cor şi orchestră, care rezonează împreună într-o compoziţie impresionantă. În acest caz creaţia compozitorului este puternic impregnată de autenticitatea cântărilor funebre româneşti, fiind  inspirată de Molitvelnicul tipărit la Sibiu, în 1874, arată Opera din Cluj.  Requiem-ul lui Marţian Negrea este de inspiraţie neoclasică şi este considerat cea mai importantă lucrare a sa, dar şi o operă fundamentală a muzicii româneşti, care se află la intersecţia inedită dintre tradiţia veche românească şi tradiţia europeană cultă. „Requiem parastas” a fost interzis de cenzură şi a fost prezentat pentru întâia oară în faţa publicului pe 14 decembrie 1990, la Filarmonica din Cluj-Napoca, mai arată responsabilii Operei din Cluj.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite