Povestea Marii Uniri, spusă într-un şir de conferinţe organizate de cea mai mare universitate din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul central al UBB  FOTO Adevărul
Sediul central al UBB  FOTO Adevărul

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca organizează luni, 22 ianaurie, prima conferinţă dintr-un şir de evenimente dedicate principalelor momente, personalităţi şi idei care au contribuit la realizarea Unirii de la 1918.

Prima conferinţă dintr-un şir de manifestări organizat de UBB şi dedicat Unirii de la 1918 are loc luni, 22 ianuarie, de la ora 17.00, în Aula Ferdinand de pe strada Napoca numărul 11.

Evenimentul este realizat în colaborare cu Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române. Tema primei întâlniri, organizată în cadrul programului România Centenar, care va fi susţinută de către Liviu Maior, istoric şi fost ministru al Educaţiei, este „De la principiile wilsoniene din ianuarie 1918 la Declaraţia de Independenţă de la Oradea din octombrie 1918”.

„Tema conferinţei este de mare actualitate: recent s-au împlinit 100 de ani de la celebrul discurs al preşedintelui american Woodrow Wilson care a pus bazele reorganizării postbelice a Europei. Principiile politice generoase cuprinse în cele 14 puncte wilsoniene au influenţat popoarele dominate din Europa Centrală, regiune în care, la sfârşitul Primului Război Mondial, a fost transpus în practică principiul autodeterminării naţionale. 

Declaraţia redactată la Oradea, la 12 octombrie 1918, de către liderii românilor transilvăneni a fost punctul de pornire spre realizarea actului din 1 decembrie de la Alba Iulia. 

Conexiunile ideologice între doctrina preşedintelui american şi actele redactate de români în toamna anului 1918, modul în care au adaptat românii ideologia wilsoniană etc. sunt câteva dintre aspectele ce vor fi abordate de istoricul Liviu Maior“, explică reprezentanţii UBB.

Cine este Liviu Maior 

Liviu Maior a fost profesor universitar titular şi conducător de doctorat la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, după 1996, la Universitatea din Bucureşti. A reînfiinţat Centrul de Studii Transilvane, al cărui director a devenit în anul 1991. Între anii 1992 şi 1996 a fost ministru al Educaţiei, iar între 1996 şi 2000 - senator, respectiv între 2003 şi 2005 - ambasador plenipotenţiar în Canada. 

Pentru activitatea ştiinţifică a primit distincţii precum Premiul Academiei Române în 1993, în anii 2007 şi 2008 - Doctor Honoris Causa al Universităţilor „Petru Maior” din Târgu Mureş şi „Lucian Blaga” din Sibiu.

Mai puteţi citi:

Cum sărbătoreşte Clujul ziua de 24 ianuarie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite