Moartea cruntă a antreprenorului din Cluj care a salvat „Camembert-ul românesc”, unul dintre cei mai mari fermieri din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Ţandrea ar fi fost găsit într-o instalaţie improvizată, din care nu ar mai fi putut să iasă. FOTO: Agrointel
Dan Ţandrea ar fi fost găsit într-o instalaţie improvizată, din care nu ar mai fi putut să iasă. FOTO: Agrointel

Dan Ţandea (52 de ani), fermierul cunoscut drept salvatorul Brânzei de Năsal supranumită şi Camembert-ul românesc, a decedat, duminică dimineaţa, la ferma sa din Apahida. Clujeanul a condus timp de mai mulţi ani una dintre cele mai importante cooperative agricole din România, Cooperativa Someş-Arieş din judeţul Cluj.

Dan Ţandrea ar fi fost găsit decedat la ferma sa din Apahida, într-o fosă septică, folosită pentru canalizare, conform unor cunoscuţi. „Era o instalaţie iprovizată. El a intrat acolo să monteze nu ştiu ce ţeavă şi nu a mai putut ieşi. Acolo a fost găsit mort în cursul dimineţii. Cel mai probabil a intrat acolo şi nu a mai putut să iasă. Noaptea a fost frig şi a îngheţat acolo”, spun cei care l-au cunoscut foarte bine pe fermier, relatează Foaia Transilvană.

Vestea dispariţiei lui Dan Ţandea a zdruncinat zootehnia şi întreaga agricultură românească. ”Drum lin spre cer îi doresc prietenului meu Dan Ţandea din Cluj, fermier în Cooperativa Someş Arieş. Dumnezeu să-l ierte”, a scris pe pagina sa de Facebook fermierul Ilie Chifan, care a declarat, pentru Agrointel.ro, că că a aflat cu durere că Dan Ţandea s-a stins în această dimineaţă, în ferma sa din Apahida.

Fermierul care a salvat brânza de Năsal

Dan Cristian Ţandea (52 de ani) era cunoscut ca fermierul care a salvat brânza de Năsal. A condus mulţi ani Cooperativa Someş-Arieş, formă asociativă care avea, în 2018, o cifră de afaceri de 5 milioane de euro. Dan Ţandea administra la acea vreme o fermă care lucra circa 500 de hectare de teren, cu un efectiv de 270 de vaci de lapte, în timp de soţia şi fiul lui Dan Cristian Ţandea deţineau alte 56 de bivoliţe, 44 de vaci şi 700 de oi, relatează sursa citată.

În cadrul interviului realizat în urmă cu doi ani, fermierul Dan Ţandea a povestit cum a reuşit să reînvie şi să readucă pe piaţă una dintre cele mai valoroase brânze româneşti: brânza de Năsal, supranumită camembertul românesc.  „Noi, ca şi cooperativă, suntem acţionari în Fabrica de Brânzeturi Transilvania, societate al cărei administrator sunt eu. Acolo procesăm laptele şi producem «Brânza de Năsal», pe care o realizăm ca marcă proprie pentru Napolact. Mai avem şi marca noastră «Produs de Ţaga», unde facem mai multe tipuri de brânzeturi: brânză fermentată cu pasta moale şi pasta semi-tare”, a declarat fermierul.

Vă mai recomandăm 

Povestea camembertului românesc

„Camembertul românesc“ revine. Fabrica de brânză din comuna Ţaga a FrieslandCampina îşi reia activitatea

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite