„Medicamente” din dinţii de lapte şi grăsime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Cluj funcţionează primul centru din România care extrage celule stem din pulpa dentară şi din ţesutul adipos. Părinţii care au pierdut şansa de a „pune de-o parte” celule stem, la naşterea copiilor lor mai au două şanse: dinţii de lapte şi grăsimea.

În premieră pentru România, la Cluj o firmă privată vinde servicii de extragere a celulelor stem din pulpa dentară, dar şi din ţesutul adipos. În mod normal, celulele stem sunt recoltate din cordonul ombilical.

Primul dinte a fost din Cluj

Primul român care a trimis dintele de lapte al copilului său la o clinică din Grecia, pentru a fi extrase celule stem este un clujean. Ion Drăguş, un inginer electronist, a aşteptat ca fiicei sale, Daria, de 8 ani, să îi cadă un dinte.

„Am aflat despre băncile de celule stem extrase din cordonul ombilical de abia când a venit pe lume al doilea copil al nostru. Aşa că atunci când am aflat că se poate extrage şi din dinte, am apelat la acest serviciu şi pentru primul născut”, explică clujeanul. „Nici măcar nu apucat să pună dintele în recipientul din kit-urile noastre. Ni l-a adus în lapte”, spune Simona Sânmărghiţan, de la Biohellenika România, singura firmă din ţară care face astfel de recoltări.

Dinţii buni pentru recoltare sunt cei care cad copiilor între 4 şi 12 ani. Celulele stem sunt folosite în terapia bolilor autoimune, de exemplu, scleroză multiplă, leziuni ale sistemului nervos, preinfarct, dar şi pentru terapia fracturilor şi, în general, anomalii în conformaţia oaselor. Durata de stocare este de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire.

Medicii spun că celulele stem pot fi extrase şi din grăsimea de pe corp.

Numărul celulele stem scade în timp

În anul 2007, Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit americanilor Mario Capecchi şi Oliver Smithies, precum şi britanicului Martin Evans, pentru lucrările lor în privinţa celulelor stem. Conform cercetărilor lor, odată cu înaintarea în vârstă, numărul celulelor stem existente în circulaţia sangvină scade semnificativ.

Dacă tinerii de 20 de ani au 25 de milioane de celule stem, cei de 30 de ani - 20 de milioane, o persoană de 60 de ani ajunge să aibă sub 5 milioane de celule stem.

Ce sunt celulele stem

Celulele stem sunt celule care păstrează proprietatea de a se reînnoi continuu prin diviziune celulară şi care se pot diferenţia în celule specializate. Exista trei mari categorii de celule stem: celule stem embrionare, celule stem adulte şi celule stem din cordonul ombilical. Celulele stem adulte se gasesc atât la copil, cât şi la adult şi au rolul de a înlocui celulele moarte.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite