Lecţia Consiliului Judeţean Cluj II: cum să duci la faliment o firmă care nu are concurenţă şi să dai vina pe fostul director

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Cojan şi-a dat demisia la SC Pază şi Protecţie SRL după ce a adus firmei datorii de 847.000 de lei. FOTO: Remus Florescu
Robert Cojan şi-a dat demisia la SC Pază şi Protecţie SRL după ce a adus firmei datorii de 847.000 de lei. FOTO: Remus Florescu

Un document trimis presei clujene de o sursă necunoscută arată că fosta directoare a SC Pază şi Protecţie SRL, Adriana Sabou, ar fi lăsat o “gaură” de 20.000 de lei, bani cheltuiţi pe protocol. Din datele de la Ministerul Finanţelor rezultă că în momentul în care a fost concediată pe linie politică, Sabou a lăsat firma cu profit de 92.000 de lei. Răsplata: a fost concediată, i s-a desfiinţat postul şi a fost acuzată de dare de mită.

Concluziile unui aşa-zis raport de audit la SC Pază şi Protecţie SRL, firma aparţinând Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis, ieri, presei clujene dintr-o sursă anonimă.  În document se arată că ar aparţine unui auditor financiar independent arată, iar concluzia este că fost directoare, în perioada august 2010 – 31 noiembrie 2012, a societăţii comerciale, Adriana Sabou, a lăsat o “gaură” de 20.000 de lei, bani cheltuiţi pe alimente şi alcool. Printre cehltuielile menţionate în raport se numără: un ceas (90 lei), haine (300 de lei), alcool de 290 de lei (Fetească Neagră – 4 sticle, Cinzano Bianco, Whisky Jum Beam, Grant`s, J. Walker sau vodka Finlandia) şi pungi de cadouri.“Toamna lui 2011 este bogată în mese de lux pentru conducerea societăţii. Nu au lipsit:  Platourile de la Hanul Dacilor: Gustarea Drumeţului, Ciuperci umplute, Fetească neagră, ţuică, ciorbă de burtă, ceafă eternă, ardei copţi şi varză proaspătă. Mesele servite sunt în această perioadă în valoare de circa 500 de lei. Apoi nu lipsesc Jacobs Cafea şi Kandia Praline Întregi în valoare de 719 lei !”, mai arată documentul. În plus se mai arată, că multe acte adiţionale din 2010 nu erau înregistrate la ITM iar unele dosare erau incomplete; munca suplimentară nu era compensată cu ore libere sau cu plata sporului prevăzut de lege şi Contractul colectiv de muncă; cheltuielile nu aveau la bază documente justificative; angajaţii erau consideraţi în delegaţie ilegal nefiind pontaţi, mulţi fiind, conform pontajelor, în concediu sau în timpul liber, orele prestate în cadrul colaborării nefiind evidenţiate în pontaje în defavoarea angajaţilor. Deşi Consiliul Judeţean nu îşi asumă raportul ajuns la presă, este singura instituţie care poate dispune un astfel de audit, având în vedere că la auditul Curţii de Conturi, fosta directoare a fost găsită fără probleme. 

Adriana Sabou: “este o încercare de acoperire a incompetenţei”

Adriana Sabou, fosta directore incriminată în document, a dezminţit acuzaţiile: “Pot să vă spun că am avut un audit de la Curtea de Conturi şi altul de la Consiliul Judeţean şi în ambele nu au fost probleme. Noi am procedat perfect egal. În plus, nici în acest document nu se spune că am fi făcut vreo ilegalalitate, se dau nişte exemple. Dacă ar fi fost comise ilegalităţi, de ce nu am fost dată afară pe baza acestora? Concedierea mea s-a făcut pentru că, au argumentat ei, atunci când am acceptat şi postul administrator, contract individual pentru postul de director ar fi încetat de drept. Instanţa a demonstrat că nu au avut dreptate şi a decis reangajarea mea. Acest document este o încercare de acoperire a incompetenţei actualei conduceri. Eu când am plecat societatea era pe profit, acum sunt datorii foarte mari”. În urmăc cu două săptămâni, Consiliul judeţean Cluj a decis defiinţarea postului de director al SC Pază şi Protecţie. Aceasta la puţin timp după ce Adriana Sabou a obţinut în instanţă repunerea pe funcţie. Sabou spune că va contesta şi decizia luată de consilierii judeţeni. 

Nu au fost afectaţi banii firmei 

Sabou a explicată că într-adevăr au existat cheltuieli de protocol, dar acestea nu au afectat banii societăţii. “Au existat cheltuieli de protocol, s-au făcut mese la care a participat, conducerea şi reprezentanţii salaiaţilor. În plus, Legea nu interzice cheltuielile de protoco, mai ales că de când funcţionăm ca societate comercială avem venituri proprii din autofinanţare, nu de la bugetul statului. Banii pentru protocol s-au luat din fondurile pe care le-am creat percepând un procent din salariile angajaţilor. S-a făcut un fel de fond mutual, un fond de risc de la la toţi salariaţii. Banii au fost reţinuţi legal şi folosiţi cu acordul sindicatului”, a arătat Sabou. 

Cum a adus USL la sapă de lemn SC Pază şi Protecţie 

SC Pază şi Protecţie Cluj SRL, firma Consiliului Judeţean care asigură paza instituţiilor publice care îi sunt subordonate, este într-o situaţie financiară dificilă. În fiecare lună, firma pierde 35.000 de lei, iar la sfârşitul lunii iunie a acestui an, datoriile se ridicau la 847.000 de lei, conform unei situaţii prezentate de Consiliul Judeţean la solicitarea Adevărul. Cum s-a ajuns în această situaţie în condiţiile în care în 2012, firma avea un profit de circa 92.000 de lei, conform datelor furnizate de Ministerul Finantelor? Situaţia este cu atât mai curioasă cu cât S.C. "Paza si Protectie Cluj" S.R.L are, practic, monopol pe paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor aparţinând domeniului public şi privat al judeţului Cluj. Firma asigură serviciile de paza cu un efectiv de circa 300 de agenţi publici  la un numar de 85 beneficiari, prin 125 posturi de paza.  Răspunsul la întrebarea de mai sus este simplu: după ce a câştigat alegerile USL a dispus concedierea fostei directoare, Adriana Sabou, şi înlocuirea ei cu Robert Filip  Cojan, un jurist care nu avea nicio idee despre cum se conduce o astfel de firmă. Dovada este faptul că a adus la sapă de lemn SC  . "Paza şi Protectie Cluj" S.R.L în mai puţin de un an. El a fost numit în funcţie la sfârşitul lui 2012, pe linie politică, din partea PSD. La şedinţa Consiliului Judeţean de săptămâna trecută el şi-a depus demisia invocând „motive personale” (vezi video). Nici aducerea, din 1 iunie 2013, în postul de director adjunct a lui Daniel Mihiş, un tânăr penelist de 30 de ani, care de asemenea nu are nicio experienţă în domeniu, nu a adus nimic bun. Mihiş a fost unul dintre  lideri ai primelor zile de protest care au avut loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în luna ianuarie a anului trecut. 

Acuaztă de dare de mită şi cu postul desfiinţat

La şedinţa de Consiliu Judeţean de joia trecută, consilierii PDL au acuzat puterea că hotărârea desfiinţării funcţiei de director este pur politică şi nu are legătură cu situaţie economic a firmei. În replică, vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, principalul susţinător al directorului care a dus societatea comercială la sapă de lemn, a făcut acuzaţii grave (vezi video): pe de o parte a susţinut că Adriana Sabou, fosta directoare, şi-ar fi trimis oamenii să-l întrebe ce sumă de bani doreşte pentru a o păstra în funcţie, iar pe de altă parte, a invocate un audit al CJ în urma căruia s-ar fi descoperit mai multe probleme ale fostei conduceri. În ceea ce priveşte tentativa de luare de mită, Oleleu nu a depus nicio plângere la organele ablitate şi va fi acţionat în judecată de Sabou pentru calomnie, iar în ceea ce priveşte auditul, acesta nu a avut nicio finalitate jurudică, fosta directoare fiind concediată din alt motiv, considerat ilegal de instanţă. Oleleu nu a făcut nici până acum demersurile legale pentru ca organele abilitate s-o ancheteze pe Sabou de dare de mită. 

citeşte şi 

VIDEO Tentantivă de mită la Consiliul Judeţean. Vicele CJ Cluj a spus că i s-au oferit bani pentru păstrarea pe post a unui director

VIDEO Lecţia Consiliului Judeţean Cluj: cum să duci la faliment o firmă care nu are concurenţă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite