Gândirea pozitivă în timpul sarcinii influenţează inteligenţa copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atitudinea mamelor influenţează viitorul copiilor. FOTO: Pixabay.com
Atitudinea mamelor influenţează viitorul copiilor. FOTO: Pixabay.com

Atitudinea mamelor din timpul sarcinii a avut un efect important asupra abilităţilor copiilor la matematică şi ştiinţe, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Bristol pe 1.600 de femei.

Universitatea din Bristol a realizat un studiu care care examinează un atribut al personalităţii părinteşti cunoscut sub numele de „locus de control” - aceasta este o măsură psihologică care arată cât de mult crede cineva că are control asupra evenimentelor din viaţa lor respectiv cât de importante sunt forţele externe, aflate dincolo de controlul lor, relatează Science Daily. 

 

Cei care au un locus de control extern cred că nu este prea important să faci un efort, deoarece ceea ce se întâmplă cu ei se datorează norocului şi circumstanţelor, spre deosebire de persoanele controlate intern care sunt motivate în acţiune deoarece simt că pot influenţa ceea ce se întâmplă.
 

Cercetătorii au examinat „locusul de control” prin utilizarea răspunsurilor din chestionare completate de peste 1.600 de femei gravide care au luat parte la studiul „Copiii anilor 90” în Bristol. Apoi au analizat abilităţile matematice, ştiinţifice şi de rezolvare a problemelor la copiii acestora la vârstele de 8, 11 şi 13 ani. Abilităţile amintite au fost evaluate la şcoală folosind teste special concepute. Acest studiu este printre primele care leagă locusul prenatal de control al părinţilor de abilităţile matematice şi ştiinţifice ale copiilor. 

Atitudinea mamelor şi abilităţile copiilor 


 

Constatările arată că mamele cu un locus intern de control (cei care cred în legătura dintre acţiunile lor şi ceea ce se întâmplă cu ei) aveau mai multe şanse să aibă un copil bun la matematică şi ştiinţe. În plus, mamele care se concentrează pe plan intern au fost, de asemenea, mai predispuse să ofere copiilor lor diete care să sprijine dezvoltarea creierului, să le citească mai des poveşti şi să-şi manifeste interesul pentru temele copiilor lor şi progresul academic.
 

Conducatorul si fondator al studiului „Copiii din anii '90”, profesorul Jean Golding Obe a spus:

„Este bine cunoscut faptul ca locusul de control al unui copil este puternic asociat cu realizarile lui academice, dar până acum nu am ştiut dacă locusul de control în timpul sarcinii a avut un rol de jucat în copilaria timpurie. Datele de la studiul Copii din anii '90 putem face acum aceste asocieri”.


„Dacă constatările noastre, conform cărora atitudinile şi comportamentele mamei pot avea un efect asupra abilităţilor academice ale copilului lor, ar putea fi replicate, ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a creşte posibilităţile mamelor de a simţi că comportamentele lor vor avea un rezultat pozitiv pentru ele şi copiii lor. Asta ar ajuta generaţiile viitoare să ridice copii sănătoşi, încrezători şi independenţi”, a mai spus specialistul. Următorii paşi pentru acest domeniu de studiu vor fi de a analiza această asociere la nivel internaţional pentru a vedea dacă rezultatele sunt replicate. 

Mai inteligenţi şi mai sănătoşi


 

Profesorul de psihologie Stephen Nowicki de la Universitatea Emory, Atlanta, un co-autor şi expert în locus de control a adăugat:
 

„Părinţii cu locus de control intern cred că au opţiuni comportamentale în viaţă. Aceste şi alte descoperiri din munca noastră privind dezvoltare a copilului arată că atunci când se aşteaptă ca rezultatele vieţii să fie legate de ceea ce ei fac, atunci copiii mănâncă mai bine, sunt mai capabili să-şi controleze emoţiile, iar mai târziu sunt, de asemenea, este mult mai probabil să aibă rezultate academice mai bune, mai puţine dificultăţi personale şi sociale legate de şcoală şi mai puţine şanse de a deveni obezi.”


Cerecetătorul a mai susţinut că este posibil ca un părinte să-şi schimbe viziunea asupra vieţii, „am demonstrat în trecut că părinţii care devin mai interni (adică să înveţe să vadă legătura dintre ceea ce fac şi ceea ce se întâmplă cu copiii lor) şi-au îmbunătăţit abilităţile de părinţi care ar fi un efect pozitiv asupra vieţii personale, sociale şi academice a copiilor lor ".


Citeşte şi 

S-a descoperit „fântâna tinereţii“ pentru sistemul imunitar. Cum facem să ne păstrăm corpul tânăr, sănătos şi energic

Cum afectează fast-food-ul sistemul imunitar. Rezultatele pentru sănătate sunt dezastruoase

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite