FOTO Bisericile din Cluj, pline de Florii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de clujeni au fost duminică la biserică pentru slujba de Florii. Credincioşii au primit ramuri de salcie sfinţite, au fost miruiţi, iar preoţii au rostit: "Hristos în mijlocul nostru".

Bisericile din Cluj, atât cele ortodoxe, cât şi cele greco-catolice, au fost pline, duminică, de credincioşi veniţi pentru a sărbători Floriile. La finalul slujbei oamenii au fost miruiţi şi au primit ramuri de salcie. Preoţii au rostit: "Hristos în mijlocul nostru". În duminica a şasea din postul Paştelui, cunoscută în popor şi ca Duminica Floriilor, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, aşa-numita Săptămână Mare, de după cele 40 de zile de post. De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. „In ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L intampina tainic pe Hristos. Ele sunt sfintite si puse la icoane. Se credea ca nu e bine sa renunti la aceste ramuri daca nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Exista credinta ca abia acum pomii prind putere sa rodeasca. De aceea, nu se plantau pomi inainte de Florii, de teama ca acestia sa nu ramana fara rod. In ziua de Florii, stupii erau impodobiti cu ramurile de salcie sfintite, ca albinele sa se bucure de binecuvantarea divina. In unele sate, matisorii erau aruncati in curte cand incepea sa bata grindina. Insa, ramurile de salcie aveau in principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate. Ramura de salcie sfintita era utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghiteau matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli. Batranele se incingeau cu salcia ca sa nu le mai doara salele. Exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand veneau de la biserica. Credeau ca asa vor creste sanatosi si intelepti”, arată siteul www.crestinortodox.ro. 

Viorica, cel mai des nume de floare din România

După Biserică, o parte dintre clujeni îşi vor sărbători ziua de nume. Viorica este cel mai des întâlnit nume de floare în România. 145.020 de românce poartă numele Viorica. Alte 129.947 de femei poartă numele de Florentina, 91.751 se numesc Florica, iar 73.637 poartă numele Camelia. Dintre bărbaţii ce îşi aniversează onomastica cu ocazia sărbătorii Floriilor, 336.793 poartă numele Florin, 145.673 pe cel de Viorel, iar 54.608 se numesc Florian. Acestora li se adaugă aproximativ 9.065 de români care poartă numele Mugurel, precum şi cei peste 2.300 de bărbaţi ce se numesc Trandafir. De asemenea, un singur român poartă numele de Floricică.

Citeşte şi

Aproape 1,5 milioane de români îşi serbează onomastica de Florii

Mesaje de Florii şi urări de La mulţi ani: ce să le spui celor dragi şi apropiaţi de marea sărbătoare a ortodocşilor

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite