FOTO O afacere cum doar în Cluj se poate face. Doi tineri şi-au pus în minte să vândă cu tâlc, pe strada preşedintelui Americii
0Doi tineri entuziaşti, soţ şi soţie, şi-au deschis o afacere cu dulciuri în buricul Clujului cu bani de la stat şi multe economii. Lor li s-a alăturat şi o prietenă. Soţii Laura şi Radu Beligăr şi Alexandra Cenuşă au un magazin numit BonBonCandy în centru, pe o stradă cu nume de preşedinte. În mica lor afacere au investit 30.000 de euro.
La doi paşi de un pub care ironizează comunismul, pe strada care poartă numele unui preşedinte american, Franklin Delano Roosevelt, trei clujeni au deschis un magazin de dulciuri ca-n Vest.
Încă de la intrare te loveşte minunăţia de culori, borcănaşele frumos aranjate cu etichete colorate care de care mai năstruşnic, boluri uriaşe cu bomboane felurite şi mesaje care aduc zâmbetul pe buze. Eşti înconjurat de dulciuri, din toate părţile. Totul îţi lasă impresia de viu, colorat, vesel.
„În călătoriile noastre prin Europa am fost impresionaţi de stilul magazinelor de dulciuri de acolo. Erau vii colorate, vesele şi erau doar de dulciuri. La noi nu sunt astfel de magazine, există cofetării, cafenele, ceainării care oferă şi dulce, dar nu există un magazin unde să intri şi să vezi, oriunde te-ai întoarce doar dulciuri“, spune Laura Beligăr, co-proprietar al BonBon Candy.
Ea povesteşte că intra în magazinele de dulciuri din Italia, Farnţa şi Spania şi stătea cu orele. Soţul ei, Radu Beligăr, directorul magazinului, o aştepta afară. Găsea „atât de minunate“ zecile de sortimente care la noi în ţară nu se găsesc, dar şi modul atractiv în care magazinele îşi prezentau marfa.
Spălatul vaselor, moment de inspiraţie
„Prin 2012 ne-a venit ideea să facem o afacere. Niciunul dintre noi nu avem experienţă în afaceri. Într-o zi, când spălam vasele mi-a venit ideea: nu există în Cluj un magazin de dulciuri. Când spăl vasele e unul din momentele când îmi las mintea să zburde liberă fără să mă gândesc la problemele de zi cu zi. Pentru mine, e unul din momentele de inspiraţie“,afirmă Lauga Beligăr.
O prietenă a celor doi, Alexandra Cenuşă, a fost foarte încântată de idee şi le-a sărit în ajutor. Afacerea cu dulciuri, numită sugestiv BonBon Candy, i-a costat 30.000 de euro. O treime din sumă au primit-o printr-un program iniţiat de stat să sprijine tinerii antreprenori, iar restul de 20.000 de euro sunt economiile personale ale celor trei.
Cei mai mulţi bani i-au cheltuit pe amenajarea spaţiului, mobilier, echipamente şi stocul de marfă.
Dulciurile provin din Europa, iar de o bună parte din procesul de ambalare şi prezentare se ocupă chiar antreprenorii. Dulciurile BonBon Candy sunt vândute atât vrac, cât şi în ambalaje care pot fi personalizate.
„Am scris proiectul, l-am depus. A fost mai greu cu partea de birocraţie. Am găsit şi spaţiu. Bomboanele sunt aduse din afară. Nu luăm ceea ce lumea găseşte în magazine, ci oferim ceva nou“, spune Radu Beligăr.
Magazinul de pe strada preşedintelui american e deschis de aproape un an, iar de vreo două luni au deschis şi unul online. Sper ca peste un an să fie pe plus, adică să facă profit. „Se cheltuie mult pe partea de ambalaje. Acoperim cheltuielile, avem şi mici investiţii de genul aducem periodic produse noi. Vrem să luăm o maşinărie de tăiat forme de hârtie pentru cadouri“, spun soţii Beligăr.
„Un veac de bonbonificare“
Preţul dulciurilor acestora variază de la 6 lei pentru 100 de grame de fructe învelite în ciocolată la 9 lei/100 de grame de bomboane gumate sau 18,5 pentru 100 de grame de cubuleţe de ciocolată neagră cu alune şi migdale ale unui brand italian.
„Am încercat să ne plasăm undeva la mijloc, pentru toţi“, spune Laura Beligăr.
Dulciurile au şi nume haioase: „borcanul anti-lene“, borcanul „distrugătorul de diete“, borcanul „ghimbir iubăreţ“, „borcanul absolventului“, borcanul „happy pills“, borcanul „concentrat de fericire“. Borcănaşele costă de la 13 la 24 de lei şi au dulciuri cu diferite arome.
Dulciurile cele mai căutate sunt borcănaşele cu diverse denumiri, dar şi Jelly belly cu tot felul de arome - de caffè latte, rodie, şerbet de portocale, ceai verde, scorţişoară, cireşe.
„Am participat (n.r. zilele trecute) la un târg de dulciuri la Iulius mall şi am mers cu produse noi. Am gândit colecţia de autori bonbon. Am luat bomboane, le-am ambalat frumos şi le-am dat titluri care te duc cu gânduri la romane célèbre. Am parafrazat titluri celebre de romane: „un veac de bonbonificare“, „punguţa cu jelly beans“, „borcănaşul cel viteaz“, spune Laura Beligăr.
Dulciuri cu instrucţiuni
Unul dintre produsele care se găsesc în magazinul clujenilor e „borcanul studentului“ care costă 16 lei şi se vinde cu „instrucţiuni de folosire“, însoţite de comentarii amuzante ca: un bilet pentru transportul în comun (valabil doar în Cluj-Napoca) - Pentru zilele când nu te simţi curajos sau vrei să laşi impresia că trăieşti pe picior mare; fiţuici – Clasice, realizate din carton, formă perfect adaptată palmei tale. Nu au nevoie de baterii. Este important să nu uiti să scrii ceva pe ele!; un plic de nes - Pentru mahmureală (deşi nu ajută), pentru sesiune (deşi ajută maxim să stai treaz ca să te panichezi) sau pur şi simplu dacă nu ai ce mânca (posibil să ajute); cafea şi suc GRATIS - Scoţi voucherul din borcan şi vii cu el la The Soviet în Piaţa Muzeului să bei o cafeluţă (bună!) şi un fresh (freş!) din partea casei, no strings attached.
„Borcanul studentului e primul dintr-o serie de cadouri pentru studenţi pe care vrem să le facem“, spune directorul magazinului.
Mai puteţi citi:
FOTO O româncă îi îndulceşte pe americani cu reţete de la Cluj