Festival de Cluj 2017: cinci evenimente de top pe care nu trebuie să le ratezi vara aceasta în capitala Transilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deschiderea TIFF 2016 FOTO

Clujul nu trebuie să lipsească în 2017 din programul de vară al oricărui iubitor de muzică şi film din România. De neratat anul acesta sunt următoarele evenimente: Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Electric Castle, Untold, Festivalul Jazz in the Park şi Smyda Jazz Festival.

TIFF - Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi-a stabilit datele pentru cea de-a 16-a ediţie: 2 - 11 iunie 2017. 

Premiate în marile festivaluri sau incluse în topurile de sfârşit de an ale criticilor, primele titluri anunţate din programul festivalului prefigurează o selecţie eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme fierbinţi ale momentului - politică, religie, societate - , dar şi filme de gen cu cârlig la marele public.

În best of-ul anual din secţiunea Supernova vor intra producţii lansate la Cannes, Veneţia, Berlin, Locarno, Karlovy Vary sau Toronto, unele propuse la Oscar. Printre primele titluri confirmate se află Neruda, de Pablo Larraín (No, El Club, Jackie), care va rula în premieră la Cluj-Napoca. Selecţionat în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, propus de Chile la Oscar, nominalizat la Globul de Aur şi distribuit în România de Independenţa Film, Neruda este o biografie neconvenţională inspirată de povestea reală a poetului premiat cu Nobel, Pablo Neruda, persecutat de regimul comunist al lui Gabriel González Videla, după ce l-a criticat public, în 1948, cu un Gael Garcia Bernal de zile mari.


Tot un premiat cu Nobel este eroul comediei negre propusă de Argentina la Oscar, El ciudadano ilustre/ The Distinguished Citizen (r. Gastón Duprat şi Mariano Cohn). Un scriitor celebru acceptă invitaţia de a face o vizită în oraşul natal din Argentina, sursa inspiraţiei tuturor romanelor sale. Cea mai proastă idee din lume, atunci când ai folosit oameni reali drept personaje în cărţile tale! Rolul i-a adus lui Oscar Martínez premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Veneţia. Omul greşit în locul greşit dă naştere unei comedii spumoase, Ministry of Love (r. Pavo Marinkovic), proiectată în peste 15 festivaluri. Un biolog croat se trezeşte într-o misiune naţională ingrată: să verifice care dintre văduvele de război şi-au găsit iubiţi şi n-ar trebui să se mai bucure de pensia de pe urma soţilor.


O odă adusă lui Buster Keaton şi Jacques Tati, comedia Paris, pieds nus/ Lost in Paris îi are în rolurile principale chiar pe regizorii Dominique Abel şi Fiona Gordon (ale căror filme cu parfum unic au fost prezentate de-a lungul anilor la TIFF), alături de veterana Emmanuelle Riva. O mătuşă de 93 de ani dispare fără urmă, iar nepoata ei şi un tip fără adăpost o caută prin Paris, pretext pentru gaguri, glume şi coincidenţe perfect regizate, care amintesc de comediile mute.


De la Cannes, secţiunea Un Certain Regard, vine The Student/ (M)ucenicul, de Kirill Serebrennikov (Betrayal), un film bulversant despre un adolescent din Rusia care devine radical ortodox şi contestă cu Biblia în mână tot ce se întâmplă în jurul său. Fundamentalism religios, criză adolescentină şi identitate sexuală într-un film distribuit în România de Transilvania Film, din 31 martie.


Piaţa Unirii va găzdui, ca în fiecare an, câteva dintre cele mai spectaculoase proiecţii de la TIFF. Marele câştigător al Trofeului Transilvania cu Stockholm, Rodrigo Sorogoyen revine cu un thriller pe muchie de cuţit, Que Dios Nos Perdone/ May God Save Us, despre doi poliţişti ale căror acţiuni  devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. În cu totul alt registru, exuberantul La pazza gioia / Like Crazy (r. Paolo Virzì), proiectat la Cannes şi distribuit de Independenţa Film, urmăreşte prietenia emoţionantă şi plină de surprize dintre două femei care se cunosc într-o clinică de psihiatrie.

Imprevizibile şi provocatoare, filmele din secţiunea Ce se întâmplă, documentarule? / What’s Up, Doc? pun în discuţie dileme actuale. La Libertad del Diablo/ Devil’s Freedom (r. Everardo González), proaspăt proiectat la Berlinală, este o impresionantă explorare a dramelor de dincolo de cifre. Doar în ultimii cinci ani, războiul drogurilor a produs peste 100.000 de morţi şi dispăruţi în Mexic. Purtând măşti care să-i protejeze, victime şi călăi se destăinuie, cu efecte dintre cele mai consternante. În Austerlitz, selectat la Veneţia, regizorul ucrainean Sergei Loznitsa filmează în alb-negru turiştii în vizită la lagărele de concentrare. Selfie-uri, zâmbete şi comentarii neadecvate – locurile în care a fost posibil Holocaustul devin obiective turistice golite de rezonanţă istorică.

Graniţa dintre ficţiune şi documentar dispare în ultra-stilizatul All These Sleepless Nights (r. Michal Marczak), ce surprinde vieţile de noapte agitate ale doi tineri din Varşovia şi, prin extensie, deriva existenţială a generaţiei Facebook. Proiectat la Karlovy Vary, filmul a câştigat premiul pentru Cel mai bun documentar la Sundance.


Informaţii suplimentare găsiţi aici.

Electric Castle – va avea loc în perioada 12-16 iulie pe domeniul Castelului Banffy din Bonţida. 


Printre cei mai cunoscuţi artişti anunţaţi până acum se numără: Paul van Dyk, Franz Ferdinand Live!, Nero, Zedd, Noisia, A-Trak, Dixon, DJ Sneak, Âme, Metrik, Etherwood, SOOM T, Axel Thesleff,  Crazy P şi Architecs.

Informaţii suplimentare găsiţi aici.

Festivalul Untold – va avea loc în perioada 3-6 august pe Cluj Arena.

Pe UNTOLD ARENA vor urca Ellie Goulding, Hurts, MØ, R City, Tinie Tempah, Example & DJ Wire şi Jasmine Thompson. Cei 7 artişti vin să completeze line-up-ul impresionant al UNTOLD 2017, anunţat deja: Armin van Buuren, Afrojack, Axwell&Ingrosso, Dimitri Vegas&Like Mike, Hardwell, Martin Garrix, Steve Aoki, Chris Liebing, Loco Dice, Solomun, Sven Vath, Jamie Jones, Dubfire,  Andy C, Borgore, Chase&Status(DJ Set), Dub FX, Pendulum(DJ Set) şi Sigma(DJ Set).

Informaţii suplimentare găsiţi aici.

Festivalul Jazz in the Park va avea loc în perioada 26 iunie-2 iulie. 

În total, vor cânta la Jazz in the Park 2017 peste o sută de artişti dintre care amintim:

Corului Viva Vox din Serbia -  Corul e format din 38 de interpreţi de muzică clasică şi a devenit celebru în întreaga lume cu reprezentaţiile inedite pe care le realizează, cu beatbox (percuţie vocală) şi fără acompaniament instrumental. Grupul adaptează piese renumite de pop-rock şi rock alternativ şi a concertat până acum la festivaluri precum Exit şi Sea Dance, dar şi la Adunarea Geneală a Naţiunilor Unite din New York. 

Mammal Hands, de la Montreal Jazz Festival, la Jazz in the Park - O altă trupă confirmată în premieră naţională pentru ediţia din acest an este Mammal Hands, un trio din Marea Britanie care combină muzica dance cu jazz, folk şi electronică. Grupul a debutat la Montreal Jazz Festival, se bucură de un real succes, iar criticii îl compară ca stil muzical cu Portico Quartet şi GoGo Penguin.

Proiect acustic Coma şi jazz autohton cu JazzyBIT, Sebastian Spanache Trio şi C.A.L.I. Quartet. Coma, una dintre cele mai iubite trupe de rock alternativ din România, aduce în Parcul Central un proiect acustic pe care îl vom putea asculta în 30 iunie, în timp ce JazzyBIT, Sebastian Spanache Trio şi C.A.L.I. Quartet vor îmbina muzica jazz cu rock, latin, funk.

JazzyBIT este un trio cu o combinaţie energică de jazz şi rock. Trupa a câştigat premiul pentru debut în 2013 al Fundaţiei Muzza din Bucureşti şi a fost finalistă la European Jazz Award din cadrul festivalului Tuscia in Jazz.

În plus, la Jazz in the Park 2017 va concerta Sebastian Spanache Trio, un grup cu o activitate intensă, atât la nivel naţional cât şi international; membrii trio-ului au obţinut diverse premii şi au împărţit scena cu artişti de talie mondială, cum ar fi Richard Bona, Hidden Orchestra, Adam Bałdych Imaginary Quartet şi Stanley Clarke. Grupul are la activ două albume lansate oficial, Humanized în 2013 şi A Pasha’s Abstinence în 2014, cel din urmă premiat ca Best Album la prima ediţie a Premiilor Revistei Sunete 2014.

Dhafer Youssef, avangardistul genurilor jazz şi world music -  Dhafer Youssef este un compozitor avangardist al genurilor jazz şi world music, unul din principalii ambasadori ai muzicii cu influenţă arabă din lume. A fost premiat la BBC World Music Awards în 2003 şi în 2006 şi a vândut peste 50.000 de albume în toată lumea. A urcat pe scenele tuturor marilor festivaluri de jazz din lume - Montreux, North Sea Jazz, Oslo şi Umbria - şi a colaborat cu artişti precum Paolo Fresu, Omar Sosa sau Tigran Hamasyan.

Barcelona Gypsy Balkan Orchestra va deschide festivalul Jazz in the Park, în 26 iunie, la Opera Maghiară. Grupul vine pentru prima dată în România şi e format din artişti din toate colţurile Europei: Serbia, Ucraina, Franţa, Spania, Italia şi Grecia.

Informaţii suplimentare găsiţi aici.

Smyda Jazz Festival are loc între 25 şi 27 august, chiar în inima Parcului Natural Apuseni, mai exact în pitorescul sat Smida (Beliş, Cluj), care se găseşte la aproape 90 de kilometri asfaltaţi de Cluj-Napoca.

În acest cadru natural feeric, în timpul zilei se vor desfăşura felurite activităţi în aer liber, iar odată cu venirea serii vom explora sunetele jazzistice emise de 9 trupe, atât din România, cât şi din străinătate, câte 3 pe zi, timp de 3 zile. Programul muzical al acestei ediţii este alcătuit din cele trei capete de afiş: GoGo Penguin - Marea Britanie (pentru prima oară în România), Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz - Norvegia şi Tingvall Trio - Germania, formaţiile străine Eric Vloeimans’ Gatecrash - Olanda, The Kandinsky Effect - Franţa şi Sickpicnic - Ungaria şi cele româneşti Iordache, JazzyBIT şi Trompetre.
Informaţii suplimentare găsiţi aici. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite