Din dragoste pentru artă: să mergi pe jos, de la Cluj la Londra, 100 de zile, peste 2.000 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările artistului clujean sunt expuse la Londra  FOTO: arhiva Erno Bartha
Lucrările artistului clujean sunt expuse la Londra  FOTO: arhiva Erno Bartha

Doi artiştii clujeni, sculptorul Ernő Bartha şi regizorul şi Bács Ildikó, au pornit în această dimineaţă de 18 iulie, într-o călătorie la care puţini s-ar încumeta: de la Cluj spre Londra, pe jos, fără cazări la hoteluri. Călătoria lor este gândită ca un pelerinaj pentru artă, libertate şi dreptate şi va dura 100 de zile, timp în care cei doi vor parcurge 2.025 de kilometri.

„Oricare lucrare este parte din inspiraţia divină şi parte din sufletul meu, fiecare lucrare de artă este eternă şi este creată pentru ca fiecare dintre noi să ne bucurăm de ea. Spirala Timpului este azi o lucrare prizonieră într-un parc închis, nimeni nu s-a putut bucura de ea, nici măcar eu”, afirmă Ernő Bartha, sculptor şi artist plastic.

El împreună cu regizorul 

Bács Ildikó au pornit în dimineaţa asta, 18 iulie, într-un ”pelerinaj cultural” din judeţul Cluj până în

erno bartha

celălalt capăt al Europei, taman în capitala Marii Britanii. După ce şi-au luat micul dejun într-un spaţiu verde, în localitatea clujeană

 Vlaha, în Arkhai Sculpture Park, cei doi au pornit la drum. Vor parcurge 2.025 de kilometri în 100 de zile. În prima zi vor face 19 kilometri, din Vlaha până în comuna clujeană Căpuşu Mare. Cei care susţin cauza lor sunt invitaţi să li se alăture oricând de-a lungul celor 100 de zile.

Ei pleacă la drum cu fonduri proprii, fără maşină pentru bagaje sau cazări la hoteluri. Mesajul lor: un sacrificiu pentru artă. Cei doi artişti călători vor accepta sprijinul oferit de oameni, pe parcursul lungului lor drum.

Ernő Bartha (foto dreapta, credit foto: Remus Florescu) a fost reprezentantul României la Olimpiada Culturală de la Londra din 2012 şi a realizat trei sculpturi de dimensiuni monumentale: „Zgârie Nori“, „Pasărea“ şi „Spirala Timpului“, sculpturi care fac parte din proiectul ”Nature in the City” a artistului.

Lucrarea care a câştigat competiţia organizată de Institutul Cultural Român a fost „Spirala Timpului”. Special concepută pentru olimpiadă, lucrarea a fost amplasată în Pleasure Gardens, parc ce s-a închis imediat după amplasarea lucrării, se explică într-un comunicat. Opera era o ”poartă spre trecut” pentru că oricine trecea pe sub ea putea auzi înregistrări din momente semnificative ale olimpiadelor anterioare. 

Lucrările „Zgârie Nori“ şi „Pasărea“ au fost create, suplimentar, de artist, din bugetul propriu, tocmai pentru ca astfel impactul să fie şi mai mare. Cele trei creaţii au fost amplasate pe lacul Parcului Victoria, dar fără tăbliţe cu numele operelor şi al artistului, iar în ziua de azi, cine merge acolo spune călucrările sunt parte a parcului, fără să ştie că un artist, de loc dintr-un colţ al Europei, de la sute de kilometri distanţă, le-a dat viaţă.

Traseul pe care-l vor parcurge artiştii:

calatorie de al cluj la londra foto

În iunie 2014 se inaugura la doi paşi de Cluj, în satul Vlaha, un parc de artă unic în lume, „Arkhai Sculpture Park“, la iniţiativa artistului Ernő Bartha, ale cărui lucrări realizate din fân au făcut înconjurul lumii.

Mai puteţi citi:

FOTO Singurul parc artistic din lume cu sculpturi din fân: „Într-o lume efemeră, şi lucrările de artă sunt efemere“


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite