Construcţiile „de lux” şi chiriile mari au transformat Clujul în cel mai scump oraş din România
0Clujul-Napoca a depăşit Bucureştiul într-un top al celor mai scumpe oraşe din punctul de vedere al preţurilor la locuinţe, conform unui studiu Imobiliare.ro. Orientarea constructorilor spre zone mai scumpe ale oraşului şi spre creşterea calităţii finisajelor, dar şi nivelul chiriilor, care au ajuns să fie chiar mai mari decât ratele la bancă au dus la această evoluţie, explică specialiştii.
Înregistrând o creştere anuală a preţului solicitat de 11%, apartamentele din Cluj-Napoca au devenit cele mai scumpe din ţară. Spre comparaţie, un apartament vechi cu două camere, cu o suprafaţă de 50 mp utili, este cu 3900 euro mai scump în Cluj decât în Bucureşti. În cazul unei garsoniere, diferenţa este de aproximativ 2,300 de euro, în schimb, pentru un apartament cu trei camere de 75 metri pătraţi, clujenii dau cu până la 6.000 de euro mai mult decât locuitorii Capitalei”, nuanţează Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.
Preţurile la Bucureşti
Locuinţele din Capitală s-au scumpit în august cu 0,8%, de la 1.077 la 1.086 de euro pe metru pătrat. După avansul de 2,9% din iulie, Bucureştiul a intrat în rândul celorlalte mari oraşe cu diferenţe pozitive de preţ la 12 luni, ecartul faţă de perioada similară a anului precedent situându-se acum la 0,9%. În ultimele 31 de zile, apartamentele vechi s-au depreciat uşor, cu 0,5%, de la 1.031 la 1.026 de euro pe metru pătrat. Unităţile locative nou-construite, pe de altă parte, şi-au continuat tendinţa ascendentă consemnată în luna precedentă, însă într-un ritm mult mai redus, de 0,8% (faţă de 5,8% în iulie), de la 1.125 la 1.134 de euro pe metru pătrat.
Preţuri la Cluj-Napoca
În oraşul de pe Someş, Indicele Imobiliare.ro a ajuns la 1.103 euro pe metru pătrat util la finele lui august, la o diferenţă de 2,7% faţă de luna trecută (când se situa la 1.074 de euro pe metru pătrat util) şi, respectiv, de 11,1% faţă de nivelul din urmă cu 12 luni (993 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi s-au scumpit cu 2,7% în ultimele 31 de zile (de la 1.092 la 1.121 de euro pe metru pătrat), iar cele noi au cunoscut un avans de 2,8% (de la 1.048 la 1.077 de euro pe metru pătrat).
Explicaţia experţilor
Gabriel Munteanu, specialist marketing la Blitz Imobiliare, o agenţie imobiliară din Cluj care calculează indicele preţurilor în oraş, a susţinut: „În Cluj-Napoca sunt în construcţie multe ansambluri rezidenţiale noi în aproape toate carteierele din oraş fie că vorbim despre Gheorgheni, Bună Ziua, Grigorescu şi în zone apropiate de centrul oraşului. Cele mai multe dintre proiecte precum Platinia , Viva City, Riviera Luxury Residence sunt amplasate în zone foarte bune şi oferă o calitate mare a construcţiilor. Antreprenorii s-au orientat spre un segment mai de lux şi preţurile au crescut per ansamblu. Indicele imobiliare.ro este dat de anunţurile date pe siteul respectiv”, a explicat Munteanu. El a susţinut că şi indicele Blitz Imobiliare este apropiat de cel imobiliare.ro.
„Indicele Blitz a inregistrat în luna august valoarea medie de 1.070 euro/mp pentru apartamentele din Cluj-Napoca, cel mai ridicat nivel din acest an si de dupa criza imobiliara. Indicele Blitz pentru toate apartamentele din zona Clujului, din municipiu şi vecinatati, a atins pragul de 900 euro/mp, de asemenea o valoare superioara celorlalte luni ale anului 2015”, a mai spus specialistul.
Chiriile sunt egale cu ratele
„Creşterea preţurilor este încurajată şi de politica BNR care în ultima perioadă a redus indicele de referinţă la un minim istoric, ceea ce a dus la înlesnirea creditării, alta decât prima casă. Creditele ipotecare se pot lua în condiţii mai bune, fapt care a dus la o creştere a cererii. Şi proprietarii au sesizat acest lucru şi au ridicat preţul”, a mai spus Munteanu. Un alt factor care a adus la creşterea preţurilor apartamentelor a fost faptul că s-a ajuns în situaţia în care o chirie pentru un apartament în Cluj să fie aproape egală sau chiar mai mică decât o rată a unui credit de achiziţionare a unei locuinţei. „Suntem în România , încă muncim pentru copiii noştri. Sunt foarte mulţi clienţi din afara Clujului care cumpără pentru copiii un apartament din anul 2 sau 3 de facultate. Mulţi dintre studenţii care vin se cam stabilesc aici. A ajuns ca o chirie să fie cât o rată sau chiar mai mare”, a mai spus acesta.
A trecut criza imobiliară
Munteanu spune că la Cluj nu se mai poate vorbi despre o criză imobiliară, din moment de se constuieşte aproape în fiecare cartier al oraşului. „De câteva luni urmărim şi datele Institutului Naţional de Statistică şi se pare că vom avea cea mai mare creştere din UE pe cosntrucţii. În România există cerere mare , suntem o ţară încă mică şi tânără şi de aceea există creşteri mai abrupte faţă de alte ţări”, a concluzionat specialistul.
Citeşte şi
Imobiliare: Cluj-Napoca este cel mai scump oraş din România
Piaţa imobiliară e în picaj, agenţiile au încasări mai mari. Vezi topul companiilor din Cluj
Cluj-Napoca, pe primul loc în ţară la scumpirea apartamentelor