Cluj: Udrea a inaugurat o bază de tratament nefuncţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După tăierea panglicii, uşa modernei săli de tratament a fost închisă, iar pacienţii trimişi înapoi în mină, unde fac aerosoli înghesuiţi pe două băncuţe de lemn.

Câteva zeci de pacienţi din toată Transilvania se aflau azi-dimineaţă în Salina Turda, unde făceau tratament cu aerosoli, recomandat afecţiunilor pulmonare. Aceştia se înghesuiau pe câteva bănci înguste de lemn, puse la dispoziţie de administraţia salinei, la câţiva paşi de şantierul pe care muncitorii lucrează pentru finalizarea proiectului de modernizare a întregului obiectiv. La o distanţă de circa 100 de metri, baza de tratament inaugurată duminică de ministrul Turismului, Elena Udrea, avea uşile de sticlă închise, iar înăuntru domnea bezna.

Resemnaţi

O parte dintre persoanele aflate cu copiii la tratament aflaseră de inaugurarea bazei de tratament, din ziua precedentă. Nu şi-au făcut însă iluzii, fiind siguri că sala specială nu va fi deschisă publicului înaintea finalizării întregului obiectiv. Adrian Pop, funcţionar public din Luduş a venit cu fetiţa sa de trei ani. „Răceşte foarte uşor, iar anul trecut, după o serie de şapte zile de vizită în salină, a scăpat pentru câteva luni de problemele de respiraţie”, ne-a spus bărbatul.
Alţi pacienţi se înghesuie şi ei pe bancă, uitându-se la copiii care şi-au etalat păpuşile în stratul de sare. „Ne-a recomandat medicul să facem o cură de salină. Profităm de ultimele zile de vacanţă”, spune unul dintre ei. Copilul său are astm şi după câteva zile de aerosoli în mină, tusea copilului a regresat.

Toalete naturale din sare

Oamenii nu sunt mulţumiţi de condiţiile de aici. Ei sunt nevoiţi să se restrângă în micul spaţiu neatins de agitaţia lucrărilor de mdernizare. Lipsesc toaletele şi nici măcat în proiect nu sunt prevăzute aparate de joacă pentru copii. Copiii se cer tot timpul la toaletă. „Trebuie să ieşim peste un kilometru, sau să ne descurcăm printre straturile de sare. Oricum şi muncitorii tot aşa procedează, ba mai şi fumează, iar fumul de la lucrările de sudură afectează pe cei prezenţi la aerosoli”, spune alt pacient aflat la tratament.

Încă o săptămână

Oficialii estimează că unitatea de tratament inaugurată de Udrea va fi deschisă publicului săptămâna viitoare. Ovidiu Mera, directorul salinei, ne-a declarat că la începutul săptămânii viitoare baza va fi funcţională. Primarul Tudor Ştefănie ne-a declarat că mai sunt câteva probleme de natură organizatorică de pus la punct. „Mai sunt câteva materiale de procurat şi mai trebuie să dotăm cabinetul medical cu aparatură. Probabil va fi deschis publicului săptămâna viitoare”, a justificat Ştefănie întârzierea.

Amenajare pe bani europeni

Baza de tratament este amenajată în fosta mină Ghisela, unde s-au montat canapele, suporturi pentru monitoare şi lămpi într-o arhitectură futuristă. Aici vor funcţiona o sală de gimnastică şi un cabinet medical, alături de grupuri sanitare moderne. Obiectivul face parte dintr-un proiect complex finanţat cu cinci milioane de euro din fonduri europene, care vizează modernizarea salinei şi a lacurilor sărate din apropiere, amenajarea unor terenuri de sport, a unui amfiteatru a unor lifturi panoramice şi a unui lac cu bărci.

Termenul de finalizare a proiectului integral a fost prelungit până la sfârşitul lunii octombrie, după ce executantul a reclamat condiţii tehnice mai dificile faţă de proiectul iniţial.

Precedentul Boc

Şi premierul Emil Boc a inaugurat luna aceasta, cu surle şi trâmbiţe, un obiectiv important din judeţ, dar care este în continuare nefuncţional. În 14 august, el a tăiat panglica la centura ocolitoare a municipiului Gherla. După mai puţind de o săptămână circulaţia a revenit prin oraş, după ce pe o porţiune a noului drum s-a surpat.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite