Cluj: Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe îşi aşteaptă noua “casă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe îşi aşteaptă noua “casă”
Cluj: Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe îşi aşteaptă noua “casă”

Lucrările la amenajarea noului sediu, care va fi în subsolul Catedralei Mitropolitane, sunt în plină desfăşurare. “Adevărul de Seară” vă prezintă azi ultimul episod al serialului dedicat muzeelor “uitate” din Cluj.

Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului va fi redeschis publicului larg în toamnă, odată cu finalizarea lucrărilor de amenajare a noului său sediu. Aflate momentan într-un depozit, exponatele vor fi mutate în subsolul Catedralei Mitropolitane.

Vechi de peste 70 de ani

Muzeul a luat fiinţă în urmă cu peste 70 de ani, în urma propunerii lui Nicolae Ivan, cel care a pus bazele reînfiinţării Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului în primii ani ai secolului XX. Conform cărţii de onoare instituţiei, inaugurarea oficială a muzeului a avut loc la 22 mai 1938, sub “patronajul” succesorului lui Nicolae Ivan, episcopul Nicolae Colan.

Viaţa muzeului este strâns legată de Gheorghe Sion, cel care, de-a lungul anilor, a donat numeroase obiecte , cărţi vechi, stampe. Printre donaţiile sale se numără o troiţă mică de lemn din Basarabia, ce a servit model celei pe care Nicolae Ivan, Gheorghe Sion şi Ioachim Crăciun au înălţat-o lui Baba Novac. Ca urmarea  unui anunţ postat de Nicolae Colan, muzeul s-a “îmbogăţit” cu un exemplar rar din cazania Mitropolitului Varlaam, primit în dar de la Mitropolitul Nicolae Bălan.

Anii celui de-Al Doilea Război Mondial nu au fost deloc prielnici muzeului, care a fost nevoit să îşi închidă porţile şi să aştepte anul 1975 pentru reorganizare. Cel care a “reînviat” instituţia a fost ÎPS Teofil Herineanu.

Documente de sute de ani

Printre exponatele muzeului, care vor fi accesibile din toamnă şi publicului larg, se numără documente şi obiecte privind istoria Arhiepiscopiei, obiecte de cult sau  manuscrise şi tipărituri. Dintre acestea, se remarcă antimisul vechi slavon din Poienile Izei (Glodului), datat 9.03.1632 -  cel mai vechi exponat – sau pergamentul de la Feleac, din secolul al XV-lea, unde este menţionat episcopul Daniil din Feleac, document emis la 3 februarie 1595.

Acces la mormintele episcopilor

 “Piesa de rezistenţă” a muzeului, odată cu mutarea în noul sediu, va fi necropola aflată în subsolul Catedralei Mitropolitane, unde vor putea fi admirate locurile în care îşi dorm somnul de veci Nicolae Ivan, ÎPS Teofil şi unde se află şi viitorul mormânt al primului Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Bartolomeu Anania.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite