Ce a făcut, de fapt, Uniunea Europeană pentru statele membre în criza provocată de COVID-19. Adevărul din spatele ştirilor pro-Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propaganda anti-europeană a diseminat în masă în această perioadă informaţii potrivit cărora Uniunea Europeană nu şi-ar fi ajutat partenerii să lupte împotriva coronavirusului, în timp ce China şi Rusia ar fi venit în ajutor. Realitatea din spatele acestei afirmaţii este total diferită.

Uniunea Europeană nu şi-a ajutat partenerii să lupte împotriva coronavirusului, în timp ce China şi Rusia au venit în ajutor. Aceasta este una dintre narativele recurente de dezinformare ale instituţiilor media pro-Kremlin care urmăreşte să discrediteze răspunsul UE la pandemia de coronavirus”, relatează site-ul EUvsDisinfo, proiectul pilot al Grupului de lucru Est StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă înfiinţat în 2015 pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană.

„Uniunea Europeană sprijină statele membre în abordarea crizei şi atenuarea consecinţelor economice ale pandemiei COVID-19. Pentru a amortiza loviturile privind ameninţările asupra vieţii şi economiei, Comisia Europeană a adoptat un răspuns economic cuprinzător, a aplicat deplina flexibilitate a normelor fiscale ale UE, şi-a revizuit regulile privind ajutorul de stat şi a înfiinţat un fond de 37 miliarde de euro de răspuns la coronavirus pentru a oferi lichidităţi afacerilor mici şi sectorului de îngrijire a sănătăţii.”, mai arată site-ul citat. 

37 de miliarde de euro pentru afacerile mici şi sistemul de sănătate   

Iniţiativa de investiţii pentru răspunsul la coronavirus a fost adoptată şi a intrat în vigoare la 1 aprilie. 37 de miliarde de euro din banii politicii de coeziune vor consolida sistemele de sănătate, vor sprijini IMM-urile, schemele de angajare pe termen scurt şi serviciile medicale comunitare. Mai mult, Fondul de solidaritate al UE va fi implementat pentru a sprijini ţările cele mai afectate. Din total, aproximativ 8 miliarde de euro vor proveni din fonduri de pre-finanţare care nu au fost cheltuite în 2019 în cadrul fondurilor structurale şi de coeziune. Noua măsură permite statelor membre să cheltuiască bani neutilizaţi pentru a atenua impactul pandemiei în loc să-i returneze la bugetul UE. 

De asemenea, statele membre vor avea o mai mare flexibilitate pentru a efectua transferuri între programele politicii de coeziune, pentru a redirecţiona resursele acolo unde este cea mai mare nevoie. 

   

45,7 milioane de euro pentru cercetare


Pentru a sprijini cercetarea ştiinţifică în contextul pandemiei de COVID-19, Comisia Europeană a alocat 47,5 milioane EUR pentru proiecte de cercetare preselecţionate care pot îmbunătăţi epidemiologia şi sănătatea publică, inclusiv pregătirea şi răspunsul la focarele de infecţie. 

De asemenea, afirmaţia privind „lipsa de solidaritate” este contrazisă  de răspunsul efectiv al fiecărui membru al UE la criză. Începând cu 28 martie, mai multe state membre au oferit sau au promis asistenţă crucială Italiei, inclusiv măşti pentru faţă (Germania, Austria, Franţa, Cehia), unităţi medicale mobile (Grecia), paturi de spital (Austria, Germania), ventilatoare (Germania), asistenţă de repatriere şi echipe medicale (România). 

Primul stoc de echipamente medicale al UE

De asemenea, UE a creat primul stoc de echipamente medicale La jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a decis să creeze un stoc strategic „rescEU” de echipamente medicale precum ventilatoare şi măşti de protecţie pentru a ajuta ţările UE în contextul pandemiei COVID-19. Preşedintele Ursula von der Leyen a declarat: „Odată cu prima rezervă comună europeană de echipamente medicale de urgenţă, am pus în acţiune solidaritatea UE. Vor beneficia de aceste echipamente toate statele noastre membre şi toţi cetăţenii noştri".

O parte din echipamentul medical va include articole precum: echipamente medicale de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoare, echipament personal de protecţie, cum ar fi măştile refolosibile, vaccinuri şi tratament, materiale de laborator.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: "UE întreprinde acţiuni pentru a aduce mai multe echipamente către statele membre. Înfiinţăm un stoc rescEU pentru a obţine rapid aprovizionările necesare pentru combaterea coronavirusului. Acesta va fi folosit pentru a sprijini statele membre care se confruntă lipsa echipamentelor necesare pentru tratarea pacienţilor infectaţi, protejarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi contribuirea la încetinirea răspândirii virusului.”

Cum funcţionează stocul rescEU  

Stocul va fi găzduit de unul sau mai multe state membre. Statul de găzduire va fi responsabil pentru procurarea echipamentului. Comisia va finanţa 90% din stoc. Centrul de coordonare pentru răspunsuri la situaţii de urgenţă va gestiona distribuţia echipamentelor pentru a se asigura că acesta va merge acolo unde este cea mai mare nevoie.

Bugetul iniţial al UE al stocului este de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro sunt supuse aprobării autorităţilor bugetare.

În plus, în conformitate cu Acordul de achiziţii comune, statele membre sunt în proces de achiziţionare de echipamente de protecţie personală, ventilatoare şi articole necesare testării coronavirusului. Această abordare coordonată oferă statelor membre o poziţie puternică atunci când negociază cu industria privind disponibilitatea şi preţul produselor medicale.

Citeşte şi


VIDEO Adevărul despre ajutorul Rusiei pentru Italia în vremea pandemiei. Cum a fost înlocuit steagul UE cu cel rusesc

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite