Cât de importantă este ceara în protecţia maşinii. Recomandarea mecanicilor privind numărul maxim anual de polisări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşină dată cu ceară  FOTO Adevărul
Maşină dată cu ceară  FOTO Adevărul

Ceara oferă un aspect şi mai plăcut maşinii. Acest procedeu de a da cu ceară pe maşină nu este unul des întâlnit în ţară, spun unii mecanici de la service-uri, deşi creează impresia că maşina e mereu nouă şi protejează vopseaua.

„Procesul de ceruire asigură în primul rând un aspect plăcut al maşinii. Un alt efect foarte benefic al ceruirii este protecţia vopselei de razele UV, substanţe chimice sau excremente de păsări. Ceruirea maşinii înainte de venirea iernii va ajuta vopseaua să reziste foarte bine şi să fie protejată de substanţele chimice şi sărurile care se folosesc în procesul de deszăpezire“, explică mecanicul Florin Pop din Baia Mare, consultant la platforma auto autoeconom.ro.

Ce trebuie să reţineţi e că pe lângă ceruire se mai face şi polisare, după caz. Scopul: să protejeze vopseaua maşinii. Iar repetate periodic, maşina va arăta ca şi cum ar fi scoasă din fabrică mult timp.

Ce înseamnă polisare? Îndepărtarea murdăriei de pe maşină cu o soluţie de polisare - aşa se numeşte şi se găseşte în comerţ în formă de spray, cremă sau lichid – pusă pe o cârpă curată. Aceasta va curăţa impurităţile, grăsimile şi, uneori, şi zgârieturile care nu pot fi eliminate printr-o simplă spălare, se arată pe autozvon.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, ceruirea se face după polisare, iar scopul ei e să vină cu un strat subţire, transparent, ce va proteja şi va face vopseaua maşinii să strălucească. Se recomandă să se dea cu ceară într-un start subţire – nu gros, să lăsaţi ceara câteva minute să „respire“, iar apoi să luaţi o cârpă curată şi să lustruiţi suprafeţele pe care aţi pus ceară. Ca efectul să fie maxim, şoferii care au încercat deja acest procedeu vă sfătuiesc să daţi cu ceară pe bucăţi mici din maşină până acoperiţi întreaga suprafaţă.

„Ceara oferă maşinii o strălucire naturală şi protejează vopseaua de mediul aspru. Atunci când este aplicată, ceara formează un strat subţire transparent peste vopseaua maşinii. Acest strat acoperă zgârieturi minore, depuneri de piatră şi alte daune, făcându-le mai putin vizibile.

Ceara «izolează» vopseaua formând o barieră protectoare ce previne ca apa să intre în contact cu metalul expus sub formă de zgârieturi sau alte urme ce trec de vopsea, încetinind astfel procesul de coroziune“, explică cei de la auto.ro.

Cât de des?

„Acum este mai la îndemână ca niciodată pentru proprietarii de maşini să aibă grijă de vopseaua maşinii având în vedere multitudinea de produse existente pe piaţă pentru ceruirea maşinii. Noi recomandăm ceruirea maşinii de cel puţin 2-3 ori pe an“, mai precizează mecanicul Florin Pop.

Cum se aplică ceara şi ce efecte are puteţi vedea în filmele de mai jos:

Mai puteţi citi:

Cât de importantă e calitatea lichidului pentru parbiz. De ce „ieftin şi bun“ este o opţiune extrem de păguboasă iarna

Cum să-ţi pregăteşti corect maşina pentru sezonul rece. Ponturi de la mecanicii auto

Cum să-ţi protejezi maşina. Sfaturi şi trucuri utile pentru o viaţă mai lungă a automobilului

Cum se păstrează maşina „sănătoasă“ la temperaturi extreme. Cele mai bune 11 ponturi pentru ger ale mecanicilor auto

Mit sau realitate: trebuie să încălzeşti motorul maşinii iarna înainte să pleci la drum?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite