Clujul are primul troleibuz tunat (GALERIE FOTO)
0Regia clujeană de transport local a transformat un autobuz într-un troleibuz dotat cu tehnologie de ultimă oră. Primul vehicul dintr-o serie de 15 troleibuze personalizate a fost prezentat astăzi, la depoul din cartierul Gheorgheni al Regiei Autonome de Transport Urban de Călători (RATUC). El va circula pe linia 6.
Aproape ca în emisiunea „Pimp my ride (Personalizează-mi maşina)“, astfel a transformat regia clujeană de transport un autobuz învechit în troleibuz! Motivul este eficientizarea costurilor, deoarece un troleibuz obţinut prin conversie este cu 50% mai ieftin decât unul nou.
Dotat cu tehnologii moderne
Primul vehicul de acet gen dintr-o serie de 15 care vor circula în următorii ani pe şoselele municipiului a fost prezentat astăzi. Troleibuzul de 149 de locuri e asemănător cu modelele Agora, autobuzele articulate verzi care circulă deja prin oraş.
Troleibuzul „tunat“, cu o lungime de 18 metri, e dotat cu şapte camere de supraveghere, sistem de sonorizare, podea coborâtă, un post de conducere modern, cu sisteme electronice de comandă de ultimă generaţie, aer condiţionat, sisteme de afişaj dar şi rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, potrivit directorului RATUC, Liviu Neag. Mijlocul de transport în comun va putea circula un milion de kilometri înainte de a fi scos din uz şi va consuma de până la 40% mai puţin.
Tunat şi la jumătate de preţ
Liviu Neag a precizat că un troleibuz obţinut prin conversie costă cu până la 50% mai puţin decât unul nou. „Am recurs la această soluţie deoarece e criză şi avem mai mulţi călători pe liniile pe care circulă troleibuze. Preţul unui astfel mijloc de transport este de 230 de mii de euro, jumătate cât un troleibuz nou“, a spus Neag.
RATUC va mai beneficia de încă alte 14 mijloace de transport în comun obţinute prin conversie, în cadrul unei licitaţii anunţate în luna februarie. Contractul, cu o durată de doi ani are o valoare estimată de 4,5 milioane de euro.
Urmează să se cumpere şi 12 autobuze
La jumătatea lunii mai, RATUC ar urma să achiziţioneze, prin licitaţie, alte 12 autobuze articulate la mâna a doua, pe lângă cele existente deja în Cluj. Cerinţele arată că toate autobuzele trebuie să fie de aceeaşi marcă, tip şi producator şi să nu fie scoase din funcţiune cu mai mult de 30 de zile înainte de data depunerii ofertei.
Preţul acestora nu ar trebui să depăşească, în total, 440.000 de euro, potrivit anunţului. Astfel, regia va plăti maximum 37.000 de euro pentru un autobuz, finanţarea fiind asigurată din surse proprii.