Cazul bucătarilor transformaţi în jandarmi, la Parchetul Militar
015 jandarmi disponibilizaţi au făcut plângere la Parchetul Militar Cluj împotriva conducerii unităţii, pe care o acuză de abuz în funcţie. Reclamanţii susţin că şefii Jandarmeriei şi-au pus rudele în funcţii, chiar dacă nu erau calificate. Astfel, ar fi ajuns bucătari şi mecanici pe posturi de jandarmi.
Cei 15 jandarmi care au câştigat procesul împotriva Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj, după ce au fost disponibilizaţi cu ocazia restructurărilor făcute anul trecut, au depus, ieri, o plângere la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj. Ei cer tragerea la răspundere penală pentru abuz în serviciu a întregii conduceri a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Cluj.
Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj a fost dată în judecată anul trecut de 15 jandarmi, după ce aceştia au fost trecuţi în rezervă, cu ocazia restructurărilor făcute în iunie 2011. Tribunalul Cluj le-a dat câştig de cauză de două ori şi a obligat unitatea să-i reangajeze pe aceleaşi posturi, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj a explicat că în urma restructurărilor de anul trecut posturile acestor jandarmi au fost radiate şi acele funcţii nu mai există în organigrama unităţii.
„Funcţiile radiate sunt cele de la Departamentul Logistică, adică ale subofiţerilor tehnici şi nu ale noastre, a subofiţerilor operativi care există şi acum în statul de organizare, fiind ocupate de colegii noştri de la Logistică. Din această cauză nu poate conducerea unităţii militare să ne repună pe funcţiile noastre. Dacă conducerea unităţii ne-ar repune pe funcţiile avute anterior, cei care ocupă acum aceste funcţii ar trebui mutaţi înapoi la funcţiile lor de la Logistică care au fost radiate" a explicat unul dintre jandarmii care a câştigat procesul cu IJJ Cluj.
IJJ: „Ei nu au pierdut nimic"
Contactată de reporterii Adevărul, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj, a explicat că în urma restructurărilor de anul trecut posturile acestor jandarmi au fost radiate şi acele funcții nu mai există în organigrama unităţii. „Ei au fost încadraţi pe funcţii echivalente celor pe care le-au ocupat. Funcţiile lor au fost radiate. Aceleaşi funcţii nu mai există, nu mai aveam cum să-i încadrăm pe ele. Ei nu au pierdut nimic. Noi respectăm întru totul hotărârea instanţei", a explicat Mariana Tecar, purtător de cuvânt la IJJ Cluj. Întrebată dacă se confirmă faptul că bucătarii, şoferii, zugravii sau instalatorii au luat locul ofiţerilor operativi aceasta a declarat: „Nu avem nimic de adăugat". Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj, Aurel Litan, a susţinut că va trimite o reacţie oficială, însă până la închiderea ediţiei nu a reuşit.
Plângeri penale pentru abuz în serviciu
Când au avut loc restructurările din iunie 2011, subofiţerii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj au trebuit sa participe la un concurs de evaluare. Potrivit jandarmilor care au câştigat procesul cu conducerea unităţii, cei care au fost mutaţi şi numiţi direct în locul lor pe posturi au fost scutiţi de evaluare.
„Este vorba de soţiile, fraţii, verişorii, unchii, naşii, finii, cuscrii şi consătenii celor din conducerea IJJ Cluj. Dacă conducerea unităţii ar respecta cele două hotărâri judecătoreşti cu privire la reangajarea noastră pe vechile funcţii, ar avea mari probleme: toate porcăriile făcute ar ieşi la iveală. Din cauza acestor grave încălcări ale legislaţiei în vigoare ne-am hotărât să ne adresăm Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj cu nominalizarea celor implicati în mutările ilegale şi în examenele la fel de ilegale din iunie 2011", a mai precizat jandarmul. Acesta a mai arătat că „mai mulţi ofiţeri tehnici au trecut pe operativ, adică bucătarul, mecanicul auto, zugravul, fochistul sau instalatorul unităţii au trecut pe posturile noastre de ofiţeri operativi. Ei au fost numiţi pe locurile noastre, pe când noi am dat examen să ocupăm acele posturi."
Cine a fost chemat în judecată
Prin plângerea depusă, ieri, la la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, au fost chemaţi în judecată pentru abuz în funcţie: inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj (Aurel Litan); prim adjunctul inspectorului şef (Eugen Pop), adjunctul inspectorului şef (Doru Popescu), şeful biroului de resurse umane (Ioan Nemeş), juristul unităţii, comandanţii de detaşamente şi mai mulţi ofiţeri.
Reacţie
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Cluj a susţinut că o poziţie oficială se va formula, atunci când se va primi citarea oficială din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.