1 Aprilie. Cum să ocoleşti ghinionul de Ziua Păcălelilor şi de ce căsătoria nu e indicată la această dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1 Aprilie, ziua farselor FOTO 123RF
1 Aprilie, ziua farselor FOTO 123RF

Obiceiul farselor de 1 Aprilie nu este o invenţie modernă. Se pare că are legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în 1582, însă explicaţiile pentru practica de a face glume celor apropiaţi are mai multe variante. Cert este că oriunde în lume, Ziua Păcălelilor este un bun prilej de amuzament.

1 Aprilie, Ziua Păcălelilor: origini

Istoricii consideră că obiceiul farselor este o împletire de obiceiuri populare locale, specifice fiecărei ţări, cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi, ulterior, a primăverii.

Se crede că originea marcării zilei de 1 Aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 Aprilie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 Aprilie au fost numiţi ''nebuni de aprilie''.

Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 Aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii. O altă variantă este legată de răstignirea lui Iisus Hristos, care se spune că după ce a fost condamnat la moarte, a fost trimis de la Anna la Caiafa, apoi la Pilat, apoi de la Pilat la Herod şi invers, răstignirea având loc la 1 Aprilie.

Păcăleli de 1 Aprilie: trebuie să iei fata de nevastă

Data de 1 Aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean şi, apoi, s-a răspândit pe tot globul.

În România, păcălelile de 1 Aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea.

„Tot la noi, se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul", spun etnografii.

Cele care trec de ora 12.00 vor aduce ghinion păcăliciului. Superstiţiile merg mai departe şi ne avertizează că cei care nu gustă cu umor  farsele vor avea şi ei ghinion.

Se mai spune că, dacă o fată frumoasă reuşeşte să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar sa fii prietenul ei. Căsătoria nu e însă deloc indicată la această dată: ori căsnicia se destramă, ori bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârşitul vieţii, scrie superstitii.ro. Copiii născuti la 1 Aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile.

Ziua Păcălelilor la francezi: „Peşte de aprilie”

În Franţa, unde Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit „poisson d' Avril” (peşte de aprilie).

Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna Aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor.

În Anglia, Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile: cel păcălit este numit ''noddy'' şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei.

Ziua Păcălelilor în Scoţia: cucul de 1 Aprilie care vesteşte primăvara

În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

În Spania, celor păcăliţi de 1 Aprilie li se atribuie epitetul de „nătărăi”. Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină - Peru, Mexic şi Columbia, dar, la 28 decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeaşi sărbătoare este marcată şi în Belgia, unde însă se sărbătoreşte şi 1 Aprilie.


Citeşte şi:

Cele mai tari farse de 1 Aprilie, care au înnebunit lumea: englezii, şocaţi că Big Ben va fi digital, francezii - la un pas de protest că Lenin va ajunge la Disneyland

Cele mai bune păcăleli de 1 aprilie

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite