Seceta a făcut ravagii la porumb şi floarea soarelui. Fermierii din Bărăgan se plâng de un dezastru cum rar au trăit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au tras linie şi au strâns recoltele din câmp, agricultorii spun că nu au acoperit nici măcar cheltuielile. Pârjolul făcut de secetă i-a lăsat cu buzunarele goale.

Producţiile sunt la jumătatea celor din 2014, considerat a fi unul dintre cei mai buni ani agricoli. Recolta de porumb a fost sub aşteptări. 4.000 de kilograme de boabe la hectar este media în Bărăgan, faţă de 9.400 kilograme cât s-a obţinut în urmă cu doi ani. La floarea-soarelui nu s-a scos mai mult de 1.800 de kilograme de pe un hectar.

“Din 2007 nu am mai avut an aşa de prost. Ce să vă spun, e dezastru!. Porumbul şi floarea-soarelui au fost distruse de temperaturile ridicate”, spun agricultorii. Oamenii se tem de faptul că vor avea pierderi uriaşe în acest an şi că nu-şi vor putea acoperi nici măcar cheltuielile tehnologice şi ratele la banci.

Când e profitabil

Din zona Gălăţui-Mostiştea, continuând cu DN31 până la Mihai Viteazul a fost compromis tot porumbul. La fel şi pe zona Ciocăneşti-Mănăstirea-Dorobanţu, dar şi Unirea-Jegălia-Borcea”, spune Aurelian Dobre, fermier din Ciocăneşti care are în administrare peste 500 de hectare de teren agricol. Agricultorul spune că o cultură de porumb este foarte costisitoare. Abia la o producţie de peste 7 tone la hectar se recuperează investiţia.

„Vom ajunge în situaţia de a vinde tot, dacă vremea va fi tot aşa. Veşti bune nu sunt şi dacă ne compromite şi rapiţa pe care am semănat-o la începutul lunii septembrie, e jale”, spune Aurelian Dobre.

600.000 de hectare au fost afectate

Şi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunţat că la porumb este „o mare problemă”. „Pentru floarea soarelui noi estimăm o producţie de circa 1,74 de milioane de tone. Floarea soarelui şi porumbul sunt culturile cele mai afectate de secetă”, a declarat ministrul recent. Potrivit femierilor, aproape 600.000 de hectare, cultivate cu porumb, sunt afectate puternic de seceta din acest an. E o situaţie mai critică decât anul trecut, suprafeţele fiind calamitate în diferite grade, între 30% şi 70%.

Distrugere de aproape 100%

În acest an, spun specialiştii, seceta s-a răspândit pe o suprafaţă mult mai mare decat cea de anul trecut. Dacă în 2015, zona Moldovei a fost cea mai afectată de secetă, anul acesta, practic, trei sferturi din suprafaţa Romaniei a fost afectată de secetă. “Există unele zone în care distrugerea e de aproape 100%, mai ales acolo unde s-a semanat mai târziu. Cea mai afectată cultură este cea a porumbului. Nici floarea soarelui nu a fost evitată. Sunt zone unde efectele sunt dezastruoase. De asemenea, seceta a avut influenţe foarte puternice şi asupra culturii de soia”, a precizat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Cât s-a recoltat în judeţul Călăraşi

În judeţul Călăraşi, conform informaţiilor furnizate de Marioara Hărmanescu, referent în cadrul Direcţiei Agricole, la grâu s-a obţinut o recoltă medie de 4.720 kg/ha de pe cele 117.314 hectare cultivate, cu o producţie totală de 553.722 kg/ha. La orz s-au  înregistrat 4.600 kg/ha de pe cele 35.164 hectare cultivate, cu o producţie totală de 161.754 kg. La porumb - 4.000 kg/ha de pe cele 111.771. Floarea-soarelui a avut doar 1.800 kg/ha de pe cele 33.550 hectare cultivate, cu o recoltă de 60.390 kg. Soia - 1.100 kg/ha de pe 16.817 hectare, cu o recoltă de 3.482 kg. Însămânţările de toamnă sunt în grafic. Au fost cultivate aproximativ 120.000 de hectare din cele 197.690 hectare disponibile. La rapiţă a fost o producţie medie la hectar de 2.730 kg de pe cele 53.740 hectare cultivate, cu o recoltă totală de 146.710 hectare.

Vă recomandăm şi:

Agricultura din România, sufocată de birocraţie şi de numărul uriaş de reglementări

Urmările căldurii nefireşti din luna februarie: ar putea duce la un adevărat dezastru în agricultură. Avantaje sunt doar pentru culturile din sere şi solarii

Promisiuni: UE va sprijini dezvoltarea sectorului agricol din Moldova

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite