Prognoza meteo: cum va fi vremea de Florii. Cât de mult cresc temperaturile şi unde continuă să ningă, când revin ploile
0Vremea continuă să se încălzească, astfel încât duminică, de Florii, maximele vor atinge în unele zone şi 20 de grade. Cu toate acestea, spun meteorologii, nu scăpăm de ploi, iar vreme o ia din nou razna la sfârşitul săptămânii viitoare, în apropierea Paştelui.
Vremea va deveni predominant frumoasă, iar temperatura aerului va continua să crească până la valori normale pentru această dată, au anunţat meteorologii. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 11-12 grade în estul Transilvaniei şi în Moldova şi 19-20 grade în sudul Olteniei, iar cele minime între -6 grade în estul Transilvaniei şi 8 grade pe litoral. Noaptea, pe arii restrânse va fi brumă, iar în zonele joase, ceaţă.
Săptămâna începe cu vreme în general frumoasă şi va continua să se încălzească, astfel încât valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Maixmele se vor situa între 12-13 grade pe litoral grade şi 20 de grade în Banat şi Oltenia şi minime între 1 şi 9 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor mai fi condiţii de brumă. Vor apărea înnorări noaptea, în extremitatea de nord-vest a teritoriului, unde izolat vor fi condiţii să plouă slab.
Următoarele zile sunt caracterizate de aceeaşi instabilitate atmosferică. În vestul, nordul şi centrul ţării, marţi cerul va avea înnorări şi local va ploua în general slab cantitativ. În zona montană înaltă precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 şi 23 de grade, iar cele minime între 1 şi 10 grade. Până vineri, spun specialiştii, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte spre sfârşitul intervalului.
Precipitaţii puţine în Dobrogea
În aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de norma climatologică, în cea mai mare parte a ţării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru a doua lună de primăvară este de 9,3 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010.
În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia şi Muntenia, de până la 11 grade Celsius în Crişana, Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi Moldova.
De asemenea, la nivelul aceleiaşi luni, cantităţile totale de precipitaţii vor fi excedentare în vestul, centrul şi nordul ţării şi apropiate de normă, în rest. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna aprilie este stabilită la 51,3 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (până la 75 l/mp) şi Transilvania (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 40 l/mp).
Vă recomandăm şi:
Alertă meteo: România, lovită de un ciclon periculos. Vin două zile de iarnă