Cum ne poate îmbolnăvi carnea de porc. Ce trebuie să ştim despre trichineloză, ce simptome apar când eşti infestat
0Sărbătorile de iarnă aduc nu numai bucurii, ci, din păcate, şi necazuri. Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar acum când, în mod tradiţional, se sacrifică mulţi porci crescuţi în gospodării. Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii veterinari ne sfătuiesc să duceam carnea la laborator pentru analiză.
La fel de periculoasă devine în această perioadă şi carne de porc comercializată clandestin, fără să fie testată prin examen trichineloscopic, punând în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care o consumă.
"Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate, va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii”, avertizează medicii veterinari.
Evitaţi produsele neautorizate!
Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella, ANSVSA recomandă consumatorilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, din locuri sau spaţii nesupravegheate sanitar-veterinar.
Totodată, ei atrag atenţia că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute pot avea consecinţe grave.
Cum se manifestă
Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată, consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conţine larve vii de Trichinella. Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată. Perioada de incubaţie variază între două şi 28 de zile, cu media între 12 şi 14 zile.
Evoluţia se derulează în trei faze, după cum decurge ingestia infestantă de aliment:
• fază intestinală la 1-2 zile, care se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominal.
• faza de diseminare a larvelor în sânge, ce apare la două-patru săptămâni şi se manifestată prin febră, mialgii, edeme faciale, erupţii urticariene.
• fază tisulară de închistare a larvelor în muşchi, care începe în săptămâna a treia, când febra scade, dar mialgiile şi manifestările alergice persistă şi se poate trece spre etapa cronică, când larvele închistate pot fi evidenţiate în biopsia musculară sau radiologic, când se pot pune în evidenţă chiar focare de calcifiere în masele musculare.
Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate. În formele severe pot apărea complicaţii cardio-vasculare, neurologice sau chiar decesul.
Vă recomandăm şi: