Ce este tromboza şi cum apare cheagul de sânge în vene. Ce o declanşează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formarea cheagului de sânge în vene FOTO ROmedic.ro
Formarea cheagului de sânge în vene FOTO ROmedic.ro

Tromboza venoasă reprezintă formarea unui cheag de sânge la nivelul venelor, cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare. Riscul cel mai mare este reprezentat de migrarea de la acest nivel a cheagului în circulaţia pulmonară, care duce la embolie pulmonară.

Aceasta este o afecţiune gravă, cu risc de deces atunci când cheagul obturează un segment important al circulaţiei pulmonare, scrie medicul specialist Lăcrămioară Petrescu. Cauzele cele mai frecvenţe pentru apariţia trombozei venoase sunt: intervenţiile chirurgicale, mai ales cele din sferă ortopedica, dar şi intervenţii mari din chirurgia generală, imobilizarea prelungită la pat, fie ca urmare a unui accident vascular cerebral sau în urmă fracturilor membrelor inferioare, ele însele un factor major de risc în apariţia trombozei, neoplaziile, anumite modificări ereditare în sânge (trombofilii), consumul de contraceptive orale, sarcină, varicele, obezitatea, vârstă înaintată.

 În cazurile intervenţiilor chirurgicale/ imobilizării la pat, se administrează tratament profilactic. Trombozele venoase se recunosc de multe ori pe bază tabloului clinic: mărirea de volum a gambei +/- coapsei, roşeaţă locală, durere ce poate determină dificultate la mers. 

În cazul trombozei venoase superficiale, se pot vedea cordonul venos îndurat, dureros şi semnele de inflamaţie locală. Diagnosticul este confirmat cu ajutorul ecografiei.

Conform Societăţii Române de Cardiologie, simptomele sunt diferite în funcţie de vena afectată. Dacă vena este la suprafaţă (tromboza venoasa superficiala), puteţi observa un cordon roşu, dureros, imediat sub piele. Dacă este afectată una dintre venele mari şi profunde (tromboza venoasa profunda), întreg membrul se poate umfla şi poate fi dureros. De cele mai multe ori simptomele apar brusc. Cele mai afectate sunt membrele inferioare.

Dacă aveţi oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie să vă prezentaţi la medic! Diagnosticul de tromboză venoasă se pune în urma unei ecografii vasculare.

Tratamentul este local în cazul tromboflebitei superficiale. În cazul trombozei profunde sunt necesare spitalizarea şi tratament anticoagulant, iniţial injectabil, ulterior oral, arată medicul. Durata tratamentului depinde de localizarea trombozei, de prezenţa complicaţiilor (embolie) şi de eventuali factori de risc necorectabili- trombofilii. Mesajul de reţinut este că tromboza venoasă poate fi prevenită, iar atunci când apare trebuie să beneficieze de un tratament corespunzător pentru a evită complicaţiile cu risc vital.  

  

 Vă mai recomandăm şi:

De unde vine expresia „ne mâncăm sentimentele“ şi ce este efectul yo-yo. Medic nutriţionist: „Mulţi pacienţi au slăbit mâncând trei mese pe zi“

Zossima, moşierul din Bărăgan care a ridicat prima şcoală de agricultură din spaţiul românesc

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite