10 întrebuinţări uimitoare ale cepei. Ce minuni face banala legumă, câte boli tratează şi cum e indicat s-o consumăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerată alimentul-medicament, datorită conţinutului bogat în vitamine şi fibre, ceapa face minuni în organism. Datorită valorilor nutritive tratează răcelile, bronşitele şi calmează tusea, este un relaxant pentru sistemul nervos, un bun antianemic şi un excelent “soldat” care ţine celulele canceroase la distanţă.


Aliment foarte bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu şi săracă în grăsimi saturate, sodiu şi colesterol, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scăpa de grăsimea în exces şi de colesterol. Ceapa mai are în compoziţie şi carbohidraţi, dar şi importante cantităţi de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum şi substanţe cu proprietăţi antiseptice.

“Ceapa este şi un diuretic ce favorizează eliminarea sodiului din organism şi are şi proprietatea de a calma tusea şi de a desfunda căile respiratorii. Ceapa este considerată a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curăţă organismul de toxinele din corp. Pentru a-şi păstra proprietăţile minunate pe care le-a primit de la natură, ceapa trebuie consumată în stare crudă, fie că vorbim de ceapă roşie, de ceapă albă sau de ceapă galbenă, sau chiar de ceapă verde. Ceapa are proprietatea de a micşora simţitor riscul dezvoltării unui cancer la plămâni”, explică dr. Denisa Zaharia, medic medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie.

Crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subţierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge şi curaţă sângele de grăsimi nesănătoase. O jumătate de ceapa crudă mâncată zilnic face minuni: diminuează valorile colesterolului rău, estompează manifestările trombozei şi previne accidentele cardiovasculare, e de părere specialistul.

Beneficii la care nu te gândeai

1.Consumată în stare crudă, în formă de suc sau chiar ceai de frunze uscate, ceapa este miraculoasă mai ales în cazul afecţiunilor cauzate de gripă sau răceală.

2.Datorită flavonoizilor şi sulfului, menţine nivelul colesterolului la limite normale, previne diabetul, artrita şi bolile de inimă.

3.Antioxidanţii puternici reglează tensiunea arterială şi previn bolile cardiovasculare. Ceaiul de ceapă este eficient în caz de angină pectorală, ateroscleroză, crampe musculare.

4.Ceapa previne instalarea cancerului şi acest lucru a fost deja dovedit în urmă mai multor teste. S-a demonstrat faptul că personele care consumă ceapă şi usturoi în mod constant au protecţie importantă împotriva cancerului. Responsabili de această barieră protectoare sunt flavonoizii din ceapă.

5.Ceaiul de ceapă alina durerile şi inflamatiile gâtului. Adaugă foile de la o ceapă în apă care clocoteşte pentru trei-patru minute.

6.Ceapa calmează muşcăturile de insecte. Se taie o ceapă în două şi se frecţionează locul inflamat.

7.Sucul de ceapă reduce mătreaţa şi combate căderea părului. Se aplică înainte de spălare şi de lasă să acţioneze 20-30 de minute. Apoi se spală părul cu şampon.

8.Pentru a combate acneea, este foarte eficient mixul preparat din suc de ceapă şi ulei de măsline. Se aplică pe ten şi după 20 de minute se clăteşte cu apă călduţă.

9.Pentru a scapă de vergeturi, amestecă sucul de la 2 cele cu o lingură de glicerină şi aplică pe zonele afectate.

10.Ceapa te scapă şi de bătături! Toac-o mărunt, amestec-o cu oţet de mere şi păstreaz-o peste noapte, apoi aplică direct pe zonele cu probleme.
 

Vă recomandăm şi:

Cum arzi grăsimea din corp: anghinarea, ceaiul-minune care schimbă sângele

Efectele miraculoase ale porumbului fiert: topeşte grăsimea rapid şi ţine inima în formă. Ce vitamine importante conţine

La ce e bun bicarbonatul de sodiu. Minunile pe care le face banalul praf din bucătărie, un leac excelent pentru înţepături

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite