VIDEO O zi într-un aşezământ pentru bătrâne abandonate, deschis la Năeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În spatele fiecăreia dintre bătrânele de la Năeni se ascunde o poveste care îţi provoacă fiori FOTO: I. Bunilă
În spatele fiecăreia dintre bătrânele de la Năeni se ascunde o poveste care îţi provoacă fiori FOTO: I. Bunilă

Un preot buzoian a strâns bani din donaţii, a cerut sponsorizări de la câţiva afacerişti şi, prin fundaţia pe care o conduce, a ridicat aşezăminte pentru femeile abandonate. În comuna Năeni, în clădirea fostului CAP, trăiesc de aproape un an 18 bătrâne pe care familiile le-au abandonat.

Problema azilurilor supraaglomerate din subordinea statului ar putea fi rezolvată prin înfiinţarea de asezăminte sociale, pe lângă biserici. Preotul Mihail Milea, cunoscut datorită actelor sale de caritate, a inaugurat prin fundaţia sa, Sfântul Sava, la sfârţitul anului 2011, cel de-al doilea cămin pentru femei abandonate de familii, în comuna Năeni. Acesta a apărut la 13 ani după inaugurarea azilului de la Câmpeni, primul din lăcaţele de ocrotire socială de sub oblăduirea fundaţiei crestine a preotului Milea.

”Va fi un cămin tot pentru femei, pentru că ele sunt mai vulnerabile decât bărbatii. Îşi vor găsi aici un adăpost femeile părăsite de familie, batranele uitate de cei dragi", declara înainte de inaugurare preotul Mihail Milea, preşedintele Fundaţiei creştine "Sfântul Sava".

La un an după deschidere, vizităm azilul preotului Milea, de la Năeni. Găsim 18 bătrâne care se roagă, citesc sau croşetează, ca să le treacă timpul mai uşor. Înconjurate de icoane, de căldura unei semene care a ales să le îngrijească, bătrânelor pare să nu le lipsească nimic. 

În spatele fiecăreia dintre bătrânele de la Năeni se ascunde o poveste care îţi provoacă fiori. Când încep să depene amintiri, lacrimile li se înnoadă în bărbie. Plâng pentru că după ce au adus pe lume şi apoi au crescut unul, doi sau mai mulţi copii, aceştia le-au minţit şi le-au adus la azil ca să scape de o povară.

Veterana de vârstă este o femeie din Ialomiţa. Tanti Lina (foto) are peste 91 de ani, e bolnavă, stă numai în pat, însă e lucidă. I-a fost tare greu să-şi mai amintească vârsta. 

Ar fi putut fi bunici grijulii pentru nepoţi, le-ar fi putut citi poveşti sau spune poezii. De nimic din ce aveau de oferit nu au avut nevoie familiile cărora le-au dat viaţa lor. Şi atunci îşi dăruiesc bucurie una alteia, citind din cărţi de rugăciune sau recitând poezii.

Cel care s-a gândit la neputinţa femeilor şi le protejează este preotul Mihail Milea, pe care oamenii îl numesc „bunul samaritean”. Clădirea din Năeni în care vieţuiesc femeile abandonate a fost un sediu de CAP. Cu donaţii şi sponsorizări după ani de muncă, preotul Mihail Milea şi-a văzut încă un vis împlinit. 

Fundaţia părintelui Milea administrează deja două adăposturi de ocrotire socială. La Câmpeni, localitate aflată la graniţa judeţului Buzău cu Prahova, funcţionează un camin cu 30 de femei. De câţiva ani, tot sub administrarea fundaţiei, funcţionează în comuna Ulmeni şi un cămin pentru bărbaţi. 

Deocamdată, aici sunt îngrijite 25 de persoane, majoritatea vârstnice. Banii pentru îngrijiri vin din contribuţiile enoriaşilor Catedralei Sfântul Sava, din alocaţii de la stat oferite în urma unor proiecte şi donaţiile unor fundaţii străine.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite