VIDEO Ministrul Apărării, Mircea Duşa: În următoarele zile vom stabili unde vor funcţiona comandamentele NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Duşa a participat la autoevaluarea Diviziei 2 Getica
Mircea Duşa a participat la autoevaluarea Diviziei 2 Getica

Ministerul Apărării Naţionale se grăbeşte să înfiinţeze cele două comandamente de asigurare a flancului estic al Uniunii Europene şi al spaţiului NATO. Prezent la activitatea de autoevaluare a Diviziei 2 Getica, din Buzău, Mircea Duşa a spus că o parte dintre ofiţerii de faţă vor face parte din noile structuri, pe care MApN va începe de săptămâna viitoare să le organizeze.

„România, după cum ştiţi, trebuie să operaţionalizeze două comandamente, cel mai mic, de tip NFIU, şi comandamentul de divizie. La nivelul de Stat Major s-au stabilit responsabilităţile şi trebuie ca în zilele următoare să aprobăm şi locaţiile unde vor funcţiona aceste comandamente şi imediat, săptămâna viitoare, să trecem la măsuri de operaţionalizare a acestora din punct de vedere material, din punct de vedere al personalului şi al dotărilor care trebuie să existe în aceste comandamente, pentru ca ele să fie active, operaţionale, într-un termen scurt. (...) Sigur că în activitatea acestor comandamente veţi fi implicaţi şi militarii şi specialiştii, ofiţerii de la Divizia 2 Buzău, militari şi de la celelalte divizii dar şi celelalte categorii de forţe pentru că măsurile acestea de reacţie rapidă nu se referă numai pa forţele terestre, ci se referă şi la forţele aeriene şi la forţele navale”, a declarat Mircea Duşa, ministrul Apărării. 

Duşa a mai precizat că decizia de înfiinţare a comandamentelor NATO, care a stârnit deja reacţii dure din partea Rusiei, nu are alt scop decât unul defensiv. ”Pentru că tot este la modă războiul acesta informaţional, vreau să precizez că acele obiective din planul de reasigurare din flancul estic de apărare a NATO şi a Uniunii Europene, respectiv cele şase comandamente pe care trebuie să le realizeze în cele trei ţări baltice, Polonia, România şi Bulgaria sunt capabilităţi defensive, aşa cum este capabilitatea militară de la Deveselu”, a mai spus Mircea Duşa.

Joi, 12 februarie 2015, la sediul comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” s-a desfăşurat autoevaluarea marii unităţi pentru anul 2014, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, şefului Statului Major General, general-locotenent dr. Nicolae Ionel Ciucă, şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior dr. Dumitru SCARLAT, a comandanţilor structurilor din divizie şi a cadrelor militare din structura comandamentului. 

Pe parcursul activităţii, comandantul Divizie 2 Infanterie „Getica”, general-maior Lucian Foca a prezentat misiunile structurii la această dată, problemele cu care s-au confruntat în anul 2014, modul în care ele au fost gestionate dar şi obiectivele marii unităţi pentru anul 2015.

”Divizia 2 Infanterie Getica este în măsură să execute sarcinile şi misiunile încredinţate, fie că este vorba de asigurarea stării de operativitate a tehnicii din dotare, de participare a militarilor la exerciţii de instruire comună interne cât şi internaţionale, de continuare a procesului de transformare şi modernizare sau de a răspunde la solicitările autorităţilor locale pentru a interveni în sprijinul populaţiei civile afectate de situaţiile de criză ce pot apărea în zona de responsabilitate a marii unităţi”, a raportat comandantul diviziei.

La finalul activităţii, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa le-a mulţumit militarilor din cadrul Diviziei 2 Infanterie „Getica” pentru activitatea depusă în anul 2014. ”Acest an a fost din punct de vedere bugetar cel mai bun de până acum, lucru care ne-a permis creşterea nivelului de operaţionalizare al armatei. Totodată ne-a permis să iniţiem un număr mai mare de exerciţii tactice şi misiuni pentru a păstra nivelul de pregătire atins”. 

image

  

Divizia 2 Infanterie „Getica”, este mare unitate de luptă subordonată Statului Major al Forţelor Terestre, cu zonă de responsabilitate  în 11 judeţe, cu o suprafaţă de aproximativ 64.054 kilometri pătraţi, reprezentând 26 la sută din suprafaţa totală a României. 

Structura militară, cea mai apropiată de graniţa estică a României, dar şi a spaţiului NATO, este condusă de general-maior Lucian Foca, fost comandant al Brigăzii de Informaţii Militare, cea care a coordonat toate detaşamentele speciale care au acţionat în Irak sau Afganistan, militari supranumiţi luptătorii din umbră, cei care culeg informaţii din spatele frontului. 

Lucian Foca este cel care a pus bazele unităţii militare 02000, prima structură de tip tactic din Armata română. Este vorba despre Batalionul HUMINT, unitate specială de luptă şi cercetare, aflată în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, creată pe structura fostului Batalion 404 Cercetare prin paraşutare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite