Povestea emoţionantă a salvării lui Ghica, o mândreţe de cerb care trăgea să moară pe malul unui râu VIDEO
0Gonit de animalele sălbatice din pădure, slăbit şi cu un picior rănit, un cerb a fost salvat de la moarte de jandarmii din Buzău. Se refugiase din instinct în apropierea unui sat, pe malul unui ape curgătoare, unde simţea că este în siguranţă, departe de prădători.
A fost zărit de oameni care au decis să-l salveze. Ghica, aşa cum a fost botezat frumosul exemplar de peste 300 de kilograme şi vârsta de şapte-opt ani, a fost răsfăţat permanent de două jandarmeriţe cu studii medicale la bază.
Merele şi boabele de porumb sunt preferatele lui Ghica din meniul primit de la jandarmii care l-au salvat. A fost îngrijit cu multă atenţie de Ana şi Beatrice, două tinere jandarmeriţe care l-au ajutat să uite complet locul de unde a venit.
„Administrăm antibiotic injectabil după care continuăm două săptămâni cu antibiotice în mâncare şi apă”, ne-a spus Beatrice Colan, una dintre tinerele din Jandarmerie care îngrijesc cerbul.
Pentru tratarea rănii căpătate la picior, probabil într-un laţ sau gard de sârmă, cerbul Ghica primeşte antibiotice şi antiinflamatoare, inclusiv protectoare pentru ficat în apa de băut.
Toate costurile medicamentelor sunt acoperite din bani donaţi de jandarmi. Pentru a ajuta organismul să se recupereze, animalul primeşte cele mai bune furaje şi necesara doză de sare.
„Ei au nevoie şi de sare. În mediu natural o caută singuri, acum i-am adus noi ca să fie cum trebuie”, spune Anişoara Dumitrache, subofiţer de jandarmi.
”Este o misiune cu totul specială faţă de ce practicăm noi în jandarmerie. Mi-a plăcut în mod special şi datorită faptului că eu sunt medic veterinar la bază, la fel şi colega mea care este tehnician veterinar. O completează colega ei, sg.maj. Beatrice Colan.
La sfârşitul lunii februarie, jandarmii au fost chemaţi de localnicii din comuna Gura Teghii să intervină într-o zonă abruptă de pe albia unui pârâu pentru a salva un cerb rănit la un picior.
Misiunea jandarmilor a fost coordonată de un medic veterinar specializat în astfel de salvări.
”Împreună cu jandarmii l-am anesteziat, încărcat în autoutilitară şi adus la Buzău pentru îngrijiri medicale. După cum vedeţi, starea s-a îmbunătăţit după o zi pe alta”, declară Valentin Doană, medic veterinar
La operaţiune au participat şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic Siriu, pentru care astfel de scenă nu a fost deloc o premieră.
Pădurarul Marius Mocanu spune că animalele au instinctul, atunci când sunt în pericol sau simt că li se apropie sfârşitul, să caute adăpost fie pe malurile apelor, fie în apropierea comunităţilor umane, unde ştiu că nu mai sunt urmărite de prădători.
”De obicei, se duc în zone din acestea unde sunt aşezări omeneşti pentru că încearcă să scape de animale sălbatice, chiar de câini hoinari, se retrag din munte când sunt răniţi în fuga lor de lup, de urs, şi vin aproape de albia râurilor pentru a scăpa de aceştia, chiar între aşezările omeneşti”, spune Marius Mocanu, angajat al Ocolul Silvic.
Cerbul a fost adăpostit la baza sportivă a Inspectoratului de Jandarmi Buzău până la sfârşitul săptămânii trecute, după care a fost transferat pentru recuperare în menajeria pensiunii ”Izvorul Bucuriei”, de pe malul lacului Siriu.
Primeşte frecvent vizita jandarmeriţelor Beatrice şi Ana şi a medicului veterinar din Buzău, pentru a-i administra medicamentele. După însănătoşire, cerbul Ghica va fi eliberat în pădurile din Munţii Buzăului.
Vă recomandăm să mai citiţi:
„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO