O gafă judecătorească amână procesul lui Omar Hayssam pentru dezastrul de la Foresta Nehoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sirianul va fi judecat în septembrie
Sirianul va fi judecat în septembrie

Omar Hayssam trebuia să ajungă din nou, joi, în faţa judecătorilor, Curtea de Apel Bucureşti analizând, pe parte civilă, prejudiciul adus de sirian societăţii Foresta Nehoiu. Procesul a fost, însă, amânat, pentru 30 septembrie, din cauza unei gafe a instanţei.

Curtea de Apel Bucureşti analizează, pe parte civilă, prejudiciul adus de sirian societăţii Foresta Nehoiu. Pe partea penală, Omar Hayssam a fost deja condamnat, în acest caz, la 3 ani de închisoare pentru fraudă şi fals dar sirianul vrea, mai nou, rejudecarea dosarului, alături de cel în care este acuzat de terorism şi în care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare şi de aşa-numitul dosar „Volvo".

Primul termen în procesul de la Curtea de Apel trebuia să aibă loc joi, însă apărătorul lui Hayssam a cerut amânarea cauzei din cauza unei lipse de procedură provocate de o gafă a instanţei. Mai exact, Omar Hayssam nu a fost citat la locul de detenţie, care este în prezent Penitenciarul Rahova, ci a fost citat doar prin afişare.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru fraudă şi fals în procesul Foresta Nehoiu, însă latura civilă s-a trimis la rejudecare. Sirianul a adus societăţii Foresta Nehoiu prejudicii de miliarde de lei.

Omar Hayssam, numele asociat cu prăbuşirea economică a oraşului Nehoiu

Foresta Nehoiu, întreprinderea care până la Revoluţie oferea peste 3.000 de locuri de muncă localnicilor de pe Valea Buzăului, a fost ruinată în numai patru ani de noul proprietar, sirianul Omar Hayssam, devenit patron la începutul anilor 2000. Din uriaşa fabrică de prelucrare a lemnului au mai rămas astăzi câteva societăţi mici, cu foarte puţini angajaţi.

„Venirea lui Omar Hayssam la Nehoiu a avut un impact negativ în ceea ce priveşte viaţa oamenilor de aici, pentru că în anii '90, până să vină Hayssam, societatea Foresta Nehoiu avea aproximativ 3.000 de angajaţi, iar acum, în 2013, mai sunt cam 600 de angajaţi la o fabrică de mobilă şi la încă o linie de peleţi. Rata şomajului în oraşul Nehoiu a crescut foarte mult, lucru care se simte şi în bugetul local”, spune Ionuţ Milea, viceprimarul oraşului Nehoiu.

Omar Hayssam a intrat în atenţia procurorilor în 2004 pentru fraude economice, săvârşite la Foresta Nehoiu. Era acuzat că a pus la cale o reţea de firme căpuşă prin care a reuşit falimentarea societăţii. Mai precis, grupul infracţional coordonat de sirian prelua pe sume nesemnificative activele firmei din Nehoiu, în timp ce datoriile acesteia către stat creşteau. 

 

Activele Foresta Nehoiu, scoase la licitaţie

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) precizează, într-un comunicat, că la 1 iunie 2005 lichidatorul judiciar al debitoarei SC Foresta Nehoiu SA, desemnat de către Tribunalul Bucureşti, a înregistrat tabelul definitiv al creanţelor împotriva averii debitoarei, valoarea totală fiind de 323.915.244.487 de lei (peste 32 milioane lei în prezent).

"Lichidatorul a inventariat, la data de 19 mai 2005, bunurile care erau înregistrate în evidenţa contabilă a debitoarei şi care urmau a fi evaluate şi valorificate prin licitaţie publică. Pentru reîntregirea patrimoniului SC Foresta Nehoiu SA, la data privatizării, lichidatorul judiciar a instituit sechestru asigurator asupra a 31 active înstrăinate în perioada 21 noiembrie 2001-10 noiembrie 2004. Măsura a fost transmisă Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Buzău pentru înregistrarea în Cartea Funciară", se arată în documentul citat. 

CITEŞTE ŞI Omar Hayssam, numele asociat cu prăbuşirea economică a unui oraş

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite