Emoţii pentru proprietarii vilelor dintr-un nou cartier buzoian. Procesul fostului primar le-a dat peste cap situaţia juridică a terenurilor pe care îşi au casele
0Domneşte incertitudinea printre locatarii celui mai nou cartier al Buzăului, Orizont. Deşi au cumpărat sau au concesionat de la Primărie terenurile pe care au fost construite casele, proprietarii au aflat că aceste contracte ar putea deveni nule. Asta, după ce instanţa care l-a judecat pe fostul primar a anulat actul prin care s-a făcut trecerea terenului pe care este construit cartierul Orizont, de la Staţiunea de Cercetare către Primărie.
Procesul în Dosarul ”Orizont” s-a încheiat, magistraţii de la Tribunalul Dâmboviţa constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale asupra faptei pentru care fostul edil al Buzăului, Constantin Boşcodeală, şi ceilalţi doi inculpaţi au fost trimişi în judecată, dat fiind că faptele s-au petrecut în anul 2001.
Constantin Boşcodeală a fost trimis în judecată de DNA alături de Viorica Stana, fost şef al Oficiului de Cadastru, şi Nicolae Trandafir, fost director al Staţiunii de Cercetări Legumicole Buzău, pentru că ar fi făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 de hectare de teren arabil din domeniul public al statului în cel privat, ulterior pe acest teren construindu-se un cartier de locuinţe.
Un important efect al sentinţei în dosarul ”Orizont” în care fostul primar al Buzăului a fost judecat este anularea procesului-verbal prin care Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură a predat municipalităţii terenul în cauză, decizie care, dacă va rămâne neschimbată după apel, ar putea modifica statutul juridic al loturilor de teren din Orizont.
“Într-adevăr, procesul verbal despre care se face vorbire în sentinţă este cel prin care s-a făcut, practic, trecerea terenului de la Staţiune către Primărie. Vom vedea ce va mai fi, acum este de discutat din punct de vedere juridic să vedem ce se poate face”, a declarat cercetătorul SCDL, Costel Vânătoru.
Prin dispunerea anulării procesului-verbal nr.15625/19.11.2001, emis de O.C.A.O.T.A Buzău, terenul revine, practic, staţiunii de Cercetare Legumicolă. În cazul în care decizia va rămâne definitivă în această formă, rămâne de văzut ce decizii se vor lua cu privire la proprietarii de locuinţe din cartierul Orizont.
Într-un fel sau altul, spune avocatul Florian Angelo, efectele vor fi resimţite de proprietarii caselor din noul cartier al Buzăului, mare parte dintre ei cumpărând între timp, de la Primărie, terenurile pe care au fost construite imobilele.
”Cei mai mulţi sunt consideraţi cumpărători de bună credinţă. Este clar că rămân proprietari ai imobilelor, ai caselor respective, dar urmează să li se reglementeze situaţia juridică a terenurilor. Dacă terenul va rămâne domeniu public, proprietarii vor avea contracte de închiriere sau concesionare, dar cu despăgubire de la cel care le-a vândut iniţial, adică Primăria. În cele din urmă soluţii există, dar păgubitoare pentru cei care au cumpărat acolo”, a spus Florian Angelo, avocat.
Cea care ar avea de acordat despăgubiri, în eventualitatea unor soluţii judecătoreşti nefavorabile, ar fi administraţia municipiului Buzău, care are o nouă conducere. Aceasta a început deja să ia măsuri pentru a nu se ajunge la această situaţie care ar putea genera intrarea municipiului în incapacitate de plată.
Pe de o parte, primarul Buzăului, Constantin Toma, a cerut constructorului suspendarea acordului de asociere în participaţiune care a făcut posibilă construcţia cartierului de locuinţe din nordul municipiului. Astfel, în notificarea adresată firmei SC Concas SA, primarul municipiului arată că suspendarea contractului de asociere în participaţiune este necesară până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile în dosar, care ar putea clarifica situaţia juridică a terenului pe care a fost construit cartierul Orizont.
De cealaltă parte, proprietarul societăţii Concas SA, omul de afaceri Ionel Gagu, a contestat dreptul primarului de a solicita suspendarea contractului. ”Vă solicităm să ne comunicaţi temeiul legal ce stă la baza solicitării dumneavoastră, cât şi calitatea în care formulaţi această solicitare, având în vedere faptul că Primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi punerea în aplicare a hotărâririlor consiliului local, fiind doar organ executiv şi nu deliberativ”, se arată în document.
Dacă şi la apel, decizia anulării procesului verbal va fi menţinută, atunci Staţiunea Legumicolă ar putea redeveni proprietară pe cele 33 de hectare. În acest caz, Primăria Buzău va fi cea care va trebui să despăgubească Staţiunea de Cercetare, conform preţului actual al terenurilor, valoarea lor fiind acum de câteva zeci de milioane de euro.