Cum a reuşit un infractor dominican să înşele autorităţile române pentru a obţine drept de şedere. A fost sprijinit de un poliţist corupt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infractorul dominican era căutat şi în Statele Unite
Infractorul dominican era căutat şi în Statele Unite

Un infractor dominican, membru al unei grupări de falsificatori de carduri, a păcălit autorităţile române, cu complicitatea unui poliţist de la Biroul Imigrări Buzău, pentru a obţine drept de şedere temporară pe teritoriul ţării. Agentul principal Nicolae Turcea i-a oferit consiliere cetăţeanului străin pentru încheierea unei căsătorii de convenienţă.

Acum, fostul angajat de la Imigrări a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi şase luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere pe o durată de 5 ani, ce constituie termen de încercare pentru inculpat. 

Toată povestea a fost desluşită în uma unei anchete a Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, care în colaborare cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi Republica Dominicană a documentat activitatea infracţională a unei grupări de falsificatori de carduri bancare, condus de buzoianul Aurelian - Florin Manole, în care a fost implicat şi cetăţeanul dominican Regaldo Disla Redy. 

La un moment dat, membrii grupării l-au adus pe teritoriul României pe dominican, pentru a ajuta la săvârşirea infracţiunilor. Pentru a-i facilita şederea pe teritoriul României, liderul reţelei infracţionale, Aurelian – Florin Manole, a intrat în legătură cu agentul principal de poliţie Nicolae Turcea din cadrul Biroului pentru Imigrări Buzău, căruia i-a solicitat sprijin pentru obţinerea dreptului de şedere pe teritoriul României pentru cetăţeanul dominican. 

În cursul mai multor întâlniri care au avut loc la domiciliul poliţistului, acesta l-a consiliat pe Aurelian – Florin Manole să îi încheie cetăţeanului dominican o căsătorie de convenienţă, explicându-i atât paşii pe care îi avea de urmat pentru obţinerea dreptului de şedere, cât şi prevederile legislaţiei care reglementează condiţiile şi procedura de acordare a dreptului de şedere pentru străini. 

Cu ajutorul sfaturilor primite de la Nicolae Turcea, Aurelian – Florin Manole a de­terminat-o pe concubina sa, Valentina – Elena Voica, să încheie o căsătorie de convenienţă cu cetăţeanul dominican. Pe 23 februarie 2012, cei doi soţi au depus la Biroul pentru Imigrări Buzău o cerere în vederea obţinerii de către soţul străin a dreptului de şedere temporară în scop de reîntregire a familiei. 

Cererea a fost rezoluţionată de şeful biroului care a dispus efectuarea unor verificări suplimentare în teren şi a stabilit termen de soluţionare a cererii data de 13 martie 2012. 

Procedura privind verificările suplimentare de la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări prevede, printre altele, verificări inopinate în teren, la reşedinţa declarată de cei doi soţi şi doar în situaţia în care se constată că soţii nu domiciliază la adresa declarată sau niciunul dintre membrii familiei nu a fost găsit acasă, în ziua următoare efectuării controlului se ia măsura înştiinţării străinului în scris, cu confirmare de primire, de obligativitatea prezentării la interviu. 

Pe 2 martie 2012, s-a decis efectuarea primei verificări la reşedinţa declarată de cei doi soţi, de către o echipă formată din ofiţerul de interviu şi Nicolae Turcea. Înainte de plecarea din instituţie, Nicolae Turcea l-a anunţat pe Aurelian – Florin Manole despre control, astfel încât acesta a avut timpul necesar pentru a o conduce la adresa respectivă pe Valentina – Elena Voica, cu obiecte vestimentare şi de igienă care să lase impresia unei convieţuiri reale. 

După control, ofiţerul a stabilit ca dată pentru interviu cu cei doi soţi 12 martie 2012. Pe 9 martie 2012, agentul principal Nicolae Turcea s-a deplasat la reşedinţa cetăţeanului dominican în afara serviciului, împreună cu Aurelian – Florin Manole, pentru a-i pregăti şi consilia pe Regaldo Disla Redy şi Valentina – Elena Voica pentru interviul ce urma să fie susţinut. 

Pe 12 martie 2012, cei doi soţi au susţinut interviul, ocazie cu care au făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului. Urmare a susţinerii interviului de către cei doi, ofiţerul a întocmit referatul din 12 martie 2012, apreciind în finalul acestuia că nu sunt suspiciuni privind existenţa unei căsătorii de convenienţă. 

Pe 13 martie 2012, a doua zi dupa susţinerea interviului, ofiţerul de interviu a decis să mai efectueze o verificare la reşedinta declarată a celor doi soţi, înainte de soluţionarea cererii de acordare a dreptului de şedere formulată de soţul străin, pentru a se convinge că este reală starea de fapt invederată de aceştia prin răspunsurile din ziua precedentă, verificare care a fost de asemenea devoalată de Nicolae Turcea lui Aurelian – Florin Manole. 

Urmare acestor verificări, ofiţerul a propus acordarea dreptului de şedere pentru Regaldo Disla Redy pe o perioadă de 5 ani, de la 23 februarie 2012 până la 22 februarie 2017, propunere avizată de şeful Biroului pentru Imigrări Buzău. 

În toată această perioadă, activitatea infracţională a grupării de falsificatori de carduri bancare a continuat, cu implicarea directă a cetăţeanului dominican. Ulterior, D.I.I.C.O.T. Buzău a anchetat membrii grupării de falsificatori de carduri bancare dispunând măsuri preventive faţă de cetăţeanul dominican, motiv pentru care lucrătorii Biroului pentru Imigrări Buzău au reluat verificările faţă de acesta, stabilind că a obţinut dreptul de şedere printr-o căsătorie de convenienţă. 

După întocmirea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată, fostul angajat de la Imigrări a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi şase luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere pe o durată de 5 ani, ce constituie termen de încercare pentru inculpat, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi abuz în serviciu. 

De asemenea, inculpatul Regalado Disla Redy, cetăţean al Republicii Dominicane, cu reşedinţa stabilită în Buzău, a fost condamnat la pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. Hotărârea a rămas definitivă prin neapelare.

Agentul principal de poliţie Nicolae Turcea, fost lucrător al Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări Buzău, a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere pe o durată de 5 ani, ce constituie termen de încercare pentru inculpat, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi abuz în serviciu.  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite