Buzăul se află luni şi marţi sub atenţionare cod portocaliu de ger. Recomandările pompierilor
0Meteorologii au emis luni dimineaţă o avertizare Cod Portocaliu de ger persistent valabilă pentru luni şi marţi şi pentru judeţul Buzău. Meteorologii spun că se vor înregistra cele mai scăzute temperaturi din această iarnă. Gerul se va intensifica, temperaturile minime putând să coboare până la -29 de grade Celsius, în unele zone.
Cel mai frig va fi la noapte. Începînd de marţi seară, vântul se va intensifica treptat, temperaturile vor rămâne negative, în jurul a minus 12 – minus 11 grade, iar în cursul nopţii de marţi spre miercuri va înceape să ningă. Mai grav este că viscolul va reapărea, fiind aşteptate rafale de până la 55 de km la oră.
Având în vedere avertizarea meteorologică, precum şi tendinţa de creştere a numărului incendiilor provocate de exploatarea sistemelor de încălzire locală cu defecţiuni şi improvizaţii, fără asigurarea supravegherii sau având coşurile de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din alcătuirea construcţiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău recomandă cetăţenilor luarea următoarelor măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
- controlaţi instalaţiile şi sistemele de încălzire existente la locuinţele si gospodăriile populaţiei, cum sunt surse de căldura, conducte, corpuri si elemente de încălzire, sobe, coşuri si canale de fum, si înlăturaţi defecţiunile constatate, asigurându-se funcţionarea la parametrii normali;
- asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;
- nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
- nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
- aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
- nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
- stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
- nu adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
- verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
- nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
- nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
- decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
- nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.
- nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectaţi de la reţeaua electrică toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate.