„Tun“ de milioane din bani publici cu „mărul în şcoli“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roberto Treviziol, patronul fermei „Paradisul Înflorit“, compară un măr bun cu cele distribuite în şcoli
Roberto Treviziol, patronul fermei „Paradisul Înflorit“, compară un măr bun cu cele distribuite în şcoli

O firmă distribuie fructe mai mici decât standardele impuse în contract. Profitul obţinut e de trei ori mai mare decât suma investită. Societatea care a câştigat licitaţia a depus la dosar documente de calitate pentru mere furnizate de o fermă buzoiană, dar fructele sunt culese într-o livadă din judeţul Galaţi.

Fructele care au ajuns la elevii buzoieni în cadrul programului guvernamental „Mărul în şcoli" sunt foarte mici, la jumătate faţă de cele cerute în caietul de sarcini şi plătite de autorităţi. Potrivit contractului, în valoare de 2.000.000 de lei, elevii din judeţul Buzău ar trebui să primească zilnic câte un măr cu greutatea cuprinsă între 90 şi 150 de grame. Cele mai multe fructe trimise în şcoli au aproximativ
50 de grame.

Livada „piratată"

Reprezentanţii şcolilor din judeţ confirmă că au primit mere cu mult sub standard. „În prima săptămână au venit mere foarte, foarte mici, de 40-50 de grame. E bătaie de joc!", spune Violeta Stanciu, secretara şcolii din Topliceni. „Merele pe care le-am primit în prima săptămână au fost foarte mici, pătate şi urâte. După ce ne-am plâns firmei de distribuţie, ne-au venit mere mai mărişoare, dar care au un miros cam ciudat, probabil de la depozitare. Le-am cântărit şi ele variază între 70 şi 120 de grame", explică Simona Tăbleţ, directoarea şcolii din Mărăcineni. 

Problema a ieşit la iveală după ce mai mulţi părinţi i-au reproşat patronului fermei „Paradisul Înflorit", despre care aflaseră din presă că ar fi furnizorul fructelor, faptul că merele sunt jalnice. „Câteva angajate mi-au spus că merele pe care le-au primit copiii la şcoală nu pot fi mâncate. Auziseră că firma mea e furnizoarea fructelor şi am rămas uimit. În vară, am ajutat o firmă cu documente de producător ca să participe la o licitaţie, cu angajamentul că, dacă va câştiga, va cumpăra merele de la mine. De atunci, nu am mai fost contactat de această firmă", afirmă Roberto Treviziol, patronul fermei „Paradisul Înflorit", din localitatea Podgoria. Consiliul Judeţean (CJ), autoritatea contractantă, confirmă că firma Clepsidra Com Aliment, din Râmnicu Sărat, s-a înscris la licitaţie cu certificatele de calitate de la „Paradisul Înflorit", precizând că aceasta va fi furnizoarea merelor, pe baza precontractului ataşat la dosar.

După ce a câştigat licitaţia, Clepsidra Com Aliment a contractat un alt furnizor al fructelor, o livadă din judeţul Galaţi, administrată de un anume Ion Hâncu, dar care nu figurează nicăieri în acte. „Ei s-au folosit de renumele meu, câştigat prin calitate, pentru a-şi atinge scopul, iar acum îmi strică imaginea pentru că dau în şcoli mere cât prunele, iar lumea ştie că eu sunt furnizorul", se plânge Roberto Treviziol. Firma Clepsidra Com Aliment cumpără kilogramul de fructe cu 0,85 lei şi încasează de la stat de trei ori mai mult.

Fructele sunt plătite la bucată

Potrivit standardului de greutate licitat, un măr e plătit de stat, în medie, cu 0,24 lei. Însă, cum majoritatea merelor duse în şcoli sunt sub 100 de grame, un calcul simplu arată că la un kilogram intră cel puţin zece fructe. Întrucât Consiliul Judeţean decontează totul la bucată (nu la kilogram), pentru zece mere la un kilogram ajung în contul firmei intermediare 2,4 lei. Adică de trei ori mai mult decât preţul de achiziţie de la firma producătoare. Mai mult, firma
Clepsidra Com Aliment a subcontractat transportul şi distribuţia firmei Meridian, tot din Râmnicu Sărat, deci profitul se bazează doar pe emiterea de facturi.

Practic, din cele două milioane de lei încasate de la stat, firma cheltuie pe cumpărarea merelor 800.000 de lei, restul de 1,2 milioane de lei fiind profit „curat". Clepsidra Com Aliment a fost înfiinţată în septembrie 2009, având-o ca unic asociat pe Lenuţa Roşca, soţia fostului ofiţer SRI Puiu Roşca, din Râmnicu Sărat. Lenuţa Roşca a refuzat să comenteze situaţia.

Consiliul Judeţean Buzău: „Vom face controale!"

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Buzău se arată surprinşi de modificările survenite în timpul derulării contractului, fără ca măcar firma câştigătoare să anunţe acest lucru. „Prin neanunţarea modificărilor, documentul care atestă sursa merelor rămâne acel precontract cu «Paradisul Înflorit». Abia acum am aflat că, de fapt, este un alt furnizor. Vom demara urgent controale pentru a vedea dacă merele corespund normelor de calitate impuse în program", a declarat Mirela Oprea, directorul Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean.

"În prima săptămână au venit mere foarte, foarte mici, de 40-50 de grame. E bătaie de joc!"
Simona Tăbleţ directoarea şcolii din Mărăcineni

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite