Spaima bucătăreselor - Foamea se internează în Spitalul Judeţean Buzău
0Furnizorii renunţă la colaborarea cu spitalul pentru că acesta nu poate plăti şi scumpirile semnificative din ultimele luni de pe piaţa alimentelor.Bugetul unităţii medicale este acelaşi în timp ce preţurile au explodat. Furnizorii îşi reziliază contractele iar alte oferte de aprovizionare nu există. Stocul de alimente din spital mai ajunge doar pentru o lună.
Se anunţă zile cu zeamă lungă în castroane pentru bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean din Buzău şi cărora nu are cine să le aducă mâncare de acasă. Unitatea medicală se confruntă cu un deficit al achiziţiilor de alimente şi mai poate rezista cu ce are pe stoc doar încă o lună.
Lipsa banilor, datoriile neonorate la timp dar şi preţul alimentelor care a explodat în ultimele luni face ca cel mai mare spital din judeţ să fie părăsit de furnizorii de până acum şi să nu aibă pe nimeni care să le facă oferte de aprovizionare.
Potrivit managerului, medicul Dorel Nicolescu, scumpirile venite peste noapte dar şi bugetele ridicol de mici repartizate în ultimii doi ani creează probleme care s-ar putea acutiza în maxim o lună.
"Multe firme mari care ne aprovizionează cu alimente ne-au trimis notifică că vor renunţa de luna viitoare la colaborarea cu spitalul, pentru că nu mai pot susţine vechile preţuri. Nu ştiu cum o vom scoate la capăt pentru că spitalul este nevoit să renegocieze contractele la noile preţuri, în condiţiile în care bugetul va rămâne la fel de mic. Aşa ne înglodăm în datorii din care nu mai putem ieşi prea curând" a declarat Dorel Nicolescu.
Furnizorii spun că scumpirile neprevăzute ale alimentelor îi obligă fie la renegocierea contractelor - caz în care spitalul nu are de unde plăti mai mult -, fie la reziliere. Un alt motiv care îi împinge la renunţarea colabărării cu spitalul îl reprezintă întârzierile cu care face spitalul plăţile.
„La cartofi preţurile s-au dublat, la zahăr au crescut cu 50 la sută, iar la ulei cu 20 -30 la sută şi de aceea nu mai putem sustine preţurile de acum trei luni. Dânşii vin cu o valoare estimativă, care a fost făcută anul trecut şi care în prezent nu mai este de actualitate Din acest motiv ne-am restrâns colaborarea pe anumite produse. Mai rău este că au datorii neonorate de peste 300 de mii de lei şi nu mai putem continua aşa, pentru că trebuie să ne plătim şi noi furnizorii" a declarat Lucreţia Banică, administratorul unei firme furnizoare.
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Buzău are în prezent datorii neonorate către furnizori de peste şase milioane de lei.
Pentru cel mult o lună, alimentele de bază folosite pentru prepararea hranei bolnavilor sunt cât de cât asigurate. „O lună rezistăm fără fără probleme, deoarece ne-am făcut ceva stocuri la alimente de bază. Am apelat la mila unor furnizori dar nu ştiu cât o să ne mai descurcăm ", a mai spus Dorel Nicolescu.