200.000 de bucureşteni împotriva a 50.000 de maidanezi. Tu eşti de acord cu eutanasierea câinilor vagabonzi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce pentru sterilizarea unui câine autorităţile locale ar trebui să plătească până la 65 de lei, eutanasierea unui maidanez costă de la 220 de lei în sus. Cu toate acestea, parlamentarii insistă să fie adoptată Legea Maidanezilor care presupune să li se dea consiliilor locale undă verde cu privire la ce metode aleg de diminuarea a fenomenului câinilor fără stăpân, inclusive uciderea acestora.

O femeie a fost ucisă anul trecut în Capitală în urma unui atac al câinilor străzii. Nefericitul eveniment a dat apă la moară celor care militează pentru eutanasierea câinilor străzii. Reprezentanţii ONG-urilor care protejează drepturile animalelor vin cu argumente solide să combată uciderea necuvântătoarelor. Primul argument: preţul.

Citeşte şi:
Cum poţi hrăni câinii din adăposturi prin Facebook

“Din 2000 şi până în 2008 s-au cheltuit în jur de 10 milioane de euro pentru eutanasierea câinilor şi vedem că nu s-a rezolvat nimic. Aceştia s-au înmulţit chiar. Din 2007 este Legea Maidanezilor în Parlament şi nu s-a făcut nimic. Abia acum a fost mutilată şi încearcă să mişte lucrurile”, susţine Carmen Arsene, reprezentanta Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA). Asta în condiţiile în care sterilizarea câinilor ar fi costat mult mai puţin, potrivit acesteia.

„Oamenilor nu li s-a explicat despre ce este vorba“

O sterilizare costă 65 de lei, dar noi, de exemplu, facem şi cu 40 de lei, în timp ce potrivit datelor noastre obţinute de la primării, eutanasierea unui câine începe de la 220 de lei până la 800, în funcţie de fiecare primărie”, a explicat reprezentanţa FNPA.

Totodată, ONG-urile au semnalat în mai multe rânduri faptul că semnăturile pe care PDL, iniţiatorul proiectului de lege, le-a strâns pentru a grăbi adoptarea legii, nu au fost obţinute prin metodele corecte. “Am primit tot felul de telefoane de la diferite persoane care au semnat şi care credeau că iniţiativa presupune sterilizarea animalelor, nu eutanasierea lor. Oamenilor nu li s-a explicat corect despre ce este vorba”, a completat Carmen Arsene.

În Oradea, măsura a funcţionat
Potrivit unei estimări realizate la începutul acestui an, în Capitală ar exista în jur de 50.000 de câini fără stăpân. În alte oraşe ale ţării, în care s-au luat măsuri, s-a reuşit stoparea fenomenului. “În Oradea, în 2006 aveau 4.500 de maidanezi, iar după o campanie de sterilizare, au ajuns la doar 350 de câini pe străzi în prezent. În Lugoj, existau în 2008 2500 de câini, acum au 235, după ce i-au sterilizat”, mai aduce un argument Carmen Arsene.

În aceste zile, de altfel, Primăria Sectorului 2 are în desfăşurare o campanile de castrare gratuită în mai multe zone din Capitală, printre care străzile Arhitect Slăniceanu, Inginer V. Cristescu, Arhitect Dimitrei Hârjeu, arhitect Savulescu, Frunzei. Cei interesaţi nu trebuie decât să sune la numerele 021.255.22.17 sau 021.255.22.07 şi să semnaleze zonele cu mulţi câini ai străzii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite