Un nou pavilion al Serelor de expoziţie din Grădina Botanică, reabilitat
0Grădina Botanică “Dimitrie Brândza” a Universităţii din Bucureşti va inaugura joi pavilionul D al Serelor de expoziţie, reabilitat în anul 2011.
Serele de expoziţie ale Grădinii Botanice au fost construite în perioada 1973-1976 şi cuprind patru pavilioane (A, B, C, D), destinate unor colecţii de plante exotice: palmieri, bromelii, cactuşi, suculente, plante acvatice tropicale, plante subtropicale, ferigi şi orhidee. Potrivit Universităţii din Bucureşti, toate aceste pavilioane erau într-o stare avansată de degradare fapt ce putea afecta iremediabil colecţiile de plante vii adăpostite aici.
În perioada 2008-2010 au fost realizate lucrări de reabilitare ale pavilionului care adăposteşte colecţiile de bromelii şi cactuşi (pavilion B).
“Lucrările au fost realizate cu dificultate din cauza crizei economice generale şi, mai ales, a lipsei de fonduri suficiente pentru finanţarea corespunzătoare a lucrărilor civile. În acest context, Universitatea din Bucureşti a început să caute o posibilitate de a atrage fonduri în scopul continuării lucrărilor de reabilitare deja începute”, afirmă instituţia de învăţământ superior.
Astfel, prin HG 616/2011 a fost alocată suma de 2.275.086 lei, din Fondul Elveţian de Contrapartidă constituit din contravaloarea în monedă naţională a ajutoarelor acordate Guvernului României de către Guvernul Confederaţiei Elveţiene. Această sumă a fost utilizată pentru reabilitarea pavilionului D, a culoarelor A-C şi D-C, dar şi a Punctului Termic care funcţiona cu aparatură şi instalaţii depăşite şi nu dispunea de automatizare şi control. Lucrările de reabilitare au început în luna iulie a anului trecut şi au fost finalizate în luna decembrie.
“Lucrările de reabilitare vor mări semnificativ eficienţa energetică a întregului sistem de încălzire al Grădinii Botanice. Proiectul va reduce consumul de combustibil pentru energie, va ameliora eficienţa energetică prin reducerea pierderilor de energie şi îmbunătăţirea substanţială a măsurilor de reglaj şi control al căldurii, va ameliora calitatea mediului prin reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă. Proiectul asigură comfortul termic, condiţiile standard corecte pentru plante, condiţii mai bune pentru personalul care lucrează în sere, dar şi pentru vizitatori. În noile condiţii, colecţiile de plante se vor îmbogăţi considerabil, iar numărul de vizitatori va creşte”, mai afirmă Universitatea din Bucureşti.