FOTOGALERIE Dubiţa-minune care măsoară poluarea aerului la Pasajul Basarab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii vor putea să afle curând care este calitatea aerului pe care îl respiră, după ce municipalitatea a achiziţionat un autolaborator pentru analiza aerului ambiental, prima zonă analizată fiind cea de la Podul Basarab, a declarat, miercuri primarul general Sorin Oprescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vizitat, miercuri, zona unde a fost instalat pentru început autolaboratorul pentru analiza aerului ambiental, achiziţionat cu suma de 1.055.000 de lei.

"Vrem ca să putem oferi locuitorilor din zona Podului Basarab primele rezultate privind calitatea aerului, ca să încheiem discuţia generală şi ca să nu mai fie probleme în zona podului. Am promis locatarilor din zonă că nu există poluare peste limitele admise. Am vrea să mai achiziţionăm încă un autolaborator, în pofida constrângerilor financiare. Cu două laboratoare de acest fel vom putea face şi harta calităţii aerului în Bucureşti şi să spunem cetăţenilor unde sunt depăşiri ale poluării, să putem lua măsurile care se impun pentru prevenirea creşterii poluării", a declarat, primarul general al Capitalei.

Primăria a dat un milion de lei pe autolaboratorul de măsurat calitatea aerului

Click pe imagini pentru a vedea fotogaleria

Autolaboratorul dispune de tehnologie superioară, pentru detectarea a 15 tipuri de poluanţi, respectiv oxizi de azot, amoniac, dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon, dioxid de carbon, ozon, particule în suspensie în aerul ambiant. De asemenea, laboratorul mai poate detecta compuşi organici volatili, temperatura şi presiunea atmosferică, dar şi parametri meto. Laboratorul are senzori pentru direcţia vântului, temperatură şi umiditate, presiune atmosferică şi senzor de radiaţie solară, a precizat directorul direcţiei de mediu din Primăria Bucureşti, Oana Grigore.

Întrebat dacă Bucureşti este cea mai poluată capitală europeană, Oprescu a răspus că nu ştie, dar că noile echipamente îi vor permite să afle acest lucru.
"Nu ştiu dacă Bucureşti este cea mai poluată capitală. Aşa se zice. Vom afla. Ştim că Bucureştiul este în Sud, în Bărăgan, trebuie să facem şi noi curăţenie pe stradă ca să mai reducem praful. Harta va indica de unde vin norii de poluare şi vom şti unde să ne ducem şi să acţionăm în funcţie de sursa care poluează. Vom capacita interesul oamenilor de a reduce sursa de poluare. După ce vom şti care este situaţia vom stabili strategia care va duce la micşorarea poluării prin închiderea surselor, prin reducerea lor", a continuat Oprescu.
Ca măsuri pentru poluarea Capitalei, Oprescu a vorbit despre încurajarea traficului bicicletelor şi chiar mai mult introducerea în transport a maşinilor hibrid şi a maşinilor electrice.

La nivelul Capitalei există un plan general privind supravegherea calităţii mediului, dar care nu rezolvă problemele punctuale. "Este nevoie de monitorizarea aerului în zonele cu trafic intens, a agenţilor economici, a construcţiilor. Poluatorul plăteşte", a mai spus Oana Grigore.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite