Visul unui licenţiat: să fie şef de bloc
0Tot mai mulţi bucureşteni cu studii superioare susţin examenul pentru obţinerea atestatului care le permite administrarea unui imobil.Certificatul le face cu ochiul şi absolvenţilor de facultate care, deşi momentan au un job, privesc funcţia ca pe o alternativă la şomaj. Un administrator poate câştiga chiar şi 3.000 de lei lunar.
Gheorghe Bârsan are 57 de ani şi a terminat Facultatea de Transporturi din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. În prezent este directorul unei societăţi comerciale. Ieri dimineaţă, el a venit la sediul Primăriei sectorului 6 ca să susţină examenul pentru administrator de bloc alături de alţi aproape 30 de candidaţi. „Nu intenţionez să profesez de mâine, dar este bine să am acest atestat“, a declarat Gheorghe Bârsan. S-a gândit că poate îi va folosi pe viitor. „Ne descurcăm tot mai greu în ziua de azi şi poate îmi va prinde bine“, a mai spus el. S-a gândit că la pensie, ca administrator, va mai câştiga un ban în plus.
Şi Mihai Dinică de 52 de ani are studii superioare în transporturi, dar teama că va deveni şomer l-a făcut să se prezinte la examen. „Se anunţă disponibilizări şi e tot mai greu cu găsirea unui loc de muncă. E bine să mai ai o calificare“, a menţionat el. Din cei aproape 30 de candidaţi care s-au prezentat ieri la examen, nouă au terminat o facultate. „În ultima vreme, numărul solicitărilor pentru atestat a crescut şi organizăm examene la un interval de 45 de zile. Condiţia de participare este să aibă studii medii. Am avut chiar şi doctori în diferite domenii “, ne-a declarat Liviu Tătaru, şeful Serviciului de Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari de la Sectorul 6.
Salariu de cel puţin 3.000 de lei lunar
Examenele se susţin zilnic la sediul Primăriei sectorului 6 până la 4 iunie, iar candidaţii trebuie să depună la înscriere un dosar care să cuprindă cazierul judiciar, copii după studii şi o declaraţie pe propria răspundere că nu a suferit nicio condamnare care să-i interzică dreptul de gestiune şi de administrare.
După depunerea dosarului, candidatul poate susţine cele două probe: cea scrisă (eliminatorie) şi orală. Avantajul meseriei este că programul nu este foarte încărcat şi se pot administra mai multe imobile, iar veniturile lunare pot depăşi 1.500 de lei. „Salariul administratorului este stabilit de Adunarea Generală, dar şi în funcţie de câte apartamente are imobilul“, a spus Sorin Drăghici, preşedintele Asociaţei de Proprietari 57 din sectorul 6. Administratorul are în responsabilitate patru imobile şi primeşte 700 de lei lunar. „Îşi poate lua şi 10-20 de imobile. Depinde cât este dispus să muncească, dar trebuie să-şi facă treaba“, a mai precizat Drăghici. A constatat că, dacă în urmă cu cinci ani abia găsea să angajeze un administrator, acum vin singuri şi tot mai mulţi să întrebe dacă are nevoie.
Oricine poate ajunge administrator de bloc
La nivelul Bucureştiului există aproximativ 7.000 de administratori de bloc, iar numărul lor este tot mai mare. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina nu este de acord cu eliberarea pe bandă rulantă a acestor atestate. „S-au înmulţit în ultimii doi ani. Oricine vrea, poate ajunge administrator de bloc, iar riscul este mare pentru că depinde dacă-şi vede de treaba lui sau se bagă în alte prostii“, a precizat Opaina. El spune că legea asociaţiilor de proprietari nu este reglementată corect şi nici primăria nu ar trebui să aibă puterea să atesteze aşa mulţi administratori de bloc. „E o aberaţie să ateşti pe cineva pentru că aşa spune legea. Trebuie să se ţină cont de competenţe“, a mai spus Opaina. El consideră că ar trebui să existe o şcoală pentru pregătirea administratorilor şi nu doar nişte cursuri. „Ne chinuim să schimbăm legea de nouă ani şi nu reuşim pentru că problema are şi rădăcini politice ca de fiecare dată când vine vorba de bani publici“, a mai spus el.
Preşedinte versus administrator
Preşedintele blocului este ales de către proprietari şi reprezintă interesul acestora în relaţia cu terţi. „Poate fi remunerat sau nu, depinde cum decide asociaţia de proprietari. El nu poate fi preşedinte decât în blocul în care îşi are domiciliul”, ne-a declarat Liviu Tătaru, şeful Serviciului de Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari de la Sectorul 6. Administratorul, în schimb are carte de muncă şi aste angajat de către Asociaţie. „Atribuţiile lui sunt de la schimbatul becului până la încasarea întreţinerii, dacă aşa decide Asociaşia. Este plătit în funcţie de nivelul salariului minim şi orele lucrate”, a mai spus Tătaru menţionând că administratorul poate răspunde de mai multe imobile. Câştigul este pe măsură.