Nicolae Călugăriţa, proful de dicţie al tinerilor jurnalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul de la Teatrul Evreiesc de Stat a fost mai bine de 10 ani vocea Televiziunii Române, iar în prezent pregăteşte tineri care vor deveni crainici  la Adevărul TV.

Nicolae Călugăriţa (64 de ani) şi-a început cariera ca actor la Iaşi, iar de 28 de ani lucrează la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Când a ajuns aici nu ştia o boabă de idiş, iar prima reprezentaţie pe scena instituţiei a rămas vie în memoria sa, ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri.

„Nu au mai avut actori evrei şi au apelat şi la actori neevrei. Impactul a fost groaznic. Interpretam rolul tatălui unui actor, care în viaţa reală este mai în vârstă ca mine. După doar cinci replici am uitat textul, pentru că neştiind limba, îl învăţasem mecanic“, îşi aminteşte, amuzat, actorul.

Teatrul radiofonic, o pasiune
Şi-a însuşit limba destul de repede, mai  ales că  o auzise în copilărie la cei mai buni amici ai săi.

„Prietenii de joacă, în compania cărora am petrecut cel mai mult timp în copilărie, au fost evrei. Am crescut alături de ei ca şi cum am fi făcut parte din aceeaşi familie. Mă rugau părinţii lor să nu le mai dau  specialităţi din carne de porc, măcar de sărbători, ca să respecte tradiţia.  În familia mea nu exista noţiunea de antisemitism“, spune Nicolae Călugăriţa. Actorul a mişcat inimi intrând perfect în pielea personajelor din piese ca „Mira“, „Păpuşarul“, „Farmacia cu nebuni“, a interpretat sute de personaje la teatrul radiofonic şi a realizat zeci de emisiuni de poezie la radio şi la TV.

Având un timbru vocal excepţional, Nicolae Călugăriţa, a fost mai bine de zece ani vocea Televiziunii Naţionale.

Critic al crainicilor TV
De asemenea, timbrul său vocal este cunoscut oamenilor şi din diverse reclame de televiziune. În prezent Nicolae Călugăriţa este mentorul mai multor tineri care se visează realizatori de emisiuni la viitorul post de televiziune Adevărul TV.

Actorul este un critic fervent al actualilor prezentatori de televiziune. „Mă deranjează foarte tare modul de exprimare, de accentuare, de vorbire a multor dintre prezentatorii de la noi, dar nu vreau să dau  nume“, mai spune Nicolae Călugăriţa. El a adăugat că realizăm greşelile de accentuare pe care le fac cititorii de prompter atunci când sesizăm diferenţele dintre el şi un vorbitor obişnuit. „Din dorinţa de a da dinamism frazei, mulţi crainici pun accentul greşit“, spune Călugăriţa.


PROFIL
Născut. 20 mai 1946, Iaşi.
Studii: Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.
Familie. Este căsătorit cu Veronica, inginer, şi are un băiat, Marius, care este actor.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă nu v-aţi fi născut în România în ce ţară v-ar fi plăcut să să vă faceţi profesia?
În Anglia, fiindcă actorii de acolo au o tradiţie specială, sau în Grecia Antică. Actorul era respectat, se bucura de un statut special în perioada Epocii de Aur a lui Pericle.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite