Cererile de debranşare s-au triplat în Capitală
0CONSECINŢĂ Speriaţi de planurile edililor de a scumpi întreţinerea, tot mai mulţi bucureşteni cer debranşarea de la RADET. Luna trecută, numărul solicitărilor de decuplare de la reţeaua centrală de termoficare a crescut de trei ori faţă de perioada similară a anului trecut.
Din cauza scumpirilor anunţate de Primăria Capitalei, de 20% la căldură, respectiv 250% la apa caldă, RADET-ul se confrută în prezent cu o creştere semnificativă a numărului de persoane care vor să renunţe la serviciile furnizorului de stat.
Astfel, dacă în luna iunie 2009, 170 de persoane au făcut cerere de debranşare, în aceeaşi perioadă a acestui an 500 de bucureşteni vor să renunţe la serviciile regiei.
Totuşi, pierderea clienţilor nu îi îngrijorează pe reprezentanţii instituţiei subordonate municipalităţii. „În momentul de faţă sunt aproximativ 570.000 de familii care folosesc serviciile noastre, adică în jur de 1.250.000 de bucureşteni. Este o creştere o cererilor de debranşare, dar nu una semnficativă“, susţine Dragoş Moldoveanu, reprezentant RADET.
El a adăugat că oricum din cei 500, probabil doar 15% - 20% vor merge până la capăt cu renunţarea la acest serviciu. „Pentru a duce la bun sfârşit acest demers, trebuie să se parcurgă mai multe etape. În primul rând sunt anumite costuri: locatarul care vrea să se debranşeze trebuie să plătească la RADET o taxă în valoare de 60 de lei fără TVA, pentru verificarea proiectului de debranşare, şi o alta cuprinsă între 45 şi 85 de lei, reprezentând taxa de debranşare. Cel mai scump însă este proiectul, pentru a cărui realizare specialiştii cer 700 sau 800 de lei“, a mai declarat Dragoş Moldoveanu pentru „Adevărul“.
Întreţinere mai scumpă cu 70%
Dragoş Moldoveanu, reprezentantul RADET, mai susţine că locatarii care doresc să se debranşeze trebuie să aibă acordul asociaţiei de proprietari şi că acest lucru va fi un impediment în anumite cazuri. „Locatarii nu sunt atât de uşor de convins, din cauză că se vor produce anumite dezechilibre hidraulice. De exemplu, dacă se debranşează un locatar, ceilalţi vecini care au pereţi comuni cu el o să piardă căldură şi din această cauză o să fie nevoiţi să consume mai mult“, susţine Moldoveanu.
El a mai spus că scumpirea facturilor la întreţinere, în perioada de iarnă, va fi cam cu 50% - 70% în Bucureşti, la un apartament cu două camere, în care locuiesc două-trei persoane, având în vedere că subvenţia, în momentul de faţă, este de 119 lei cu TVA.
Subvenţia sub presiune
Tudor Popescu, expert în termoenergetică, susţine că, în urmă cu câţiva ani, a fost realizată o strategie energetică a Capitalei, de către mai mulţi profesori şi experţi în acest domeniu. Propunerea specialiştilor era legată de reformarea RADET-ului, dar planul, deşi a primit avizul autorităţilor, nu a fost pus în aplicare niciodată. Expertul susţine că RADET-ul nu va fi desfiinţat, în cazul unor debranşări masive. „Există o susţinere politică şi, dacă se va observa că sunt mulţi bucureşteni care renunţă la serviciile regiei, probabil că vor fi puse presiuni pentru creşterea subvenţiei“, a declarat, pentru „Adevărul“, Tudor Popescu.
Centrala scade factura cu 40%
Potrivit lui Tudor Popescu, expert în termoenergetică, întreţinerea pentru un apartament de două camere, în care locuiesc două-trei persoane, consumul de apă caldă şi căldură a ajuns la 210 lei, în ianuarie 2010. În aceeaşi lună a lui 2011, pentru acelaşi apartament locatarii vor fi nevoiţi să plătească 350 de lei. Cei care se debranşează şi care aleg să folosească o centrală proprie, vor plăti în jur de 210 lei pe lună. Comparativ cu cât plăteau înainte de a se debranşa, cheltuiala ajunge acum la o sumă cu aproximativ 40% mai mică.