Bucureşti: A mai căzut o bucată din Moara lui Assan
0Din 1995 şi până în prezent, din prima moară cu aburi din Bucureşti, monument istoric din grupa A, cunoscută sub denumirea Moara lui Assan şi care datează de la 1853, tot dispar bucăţi importante, sub privirile indiferente ale autorităţilor.
Sâmbătă după amiază a mai căzut un perete, care, din fericire, n-a produs victime umane, deşi clădirea în ruine este devalizată de grinzile metalice, de către oameni care o jefuiesc, nestingheriţi, ziua în amiaza mare.
În opinia poliţiei, faptul că grinzile mari, precum şinele de cale ferată, sunt furate, nu este o ilegalitate, pentru că “niciun proprietar n-a depus vreo reclamaţie în acest sens”, a declarat, aseară, un reprezentant al Secţiei de Poliţie nr. 7 în raza căreia se află monumentul istoric “Moara lui Assan”.
15 ani de distrugeri
“Maltratarea” Morii lui Assan a început odată cu demontarea ramelor din fier forjat ale ferestrelor şi a elementelor decorative din zinc şi plumb, dar şi a plăcilor de identificare a monumentului.
Aceste fapte au fost comise de persoane rămase neidentificate, în anul 1995.
La rândul lor, arhiva şi mobilierul de valoare, rămas de la proprietarii care au deţinut fabrica înainte de 1948, au fost valorificate ilegal. Iar vechile utilaje, aduse de la Viena, înainte de anul 1900, piese de valoare inestimabliă pentru istoria tehnicii, au fost dezmembrate şi vândute la fiare vechi.
Seria dezastrelor a continuat, încurajată de indiferenţa autorităţilor, iar în noaptea de 13-14 mai 2008, clădirea a fost afectată de un incendiu de proporţii, care a distrus în proporţie de 90% unul din corpurile importante ale clădirii. Cercetările au scos la iveală faptul că focul a fost pus, în patru locuri, de o mână criminală.
Astfel că astăzi, Moara lui Assan, din care a mai căzut un perete, este un loc înspăimântător care miroase îngrozitor, din cauza mormanelor de gunoaie care îi umplu toate spaţiile.
O parte din vechea clădire, clădită din cărămidă roşie, cu turnuleţe, ca de castel, la acoperiş, reflectă, încă, frumuseţea de altă dată a Morii lui Assan, un monument de patrimoniu, unic în arhitectura industrială a Bucureştiului.
Cea mai înaltă clădire în secolul XIX
Moara lui Asan, prima moară cu aburi din Bucureşti, a fost construită în 1853 de negustorii George Assan şi Ioan Martinovici, fiind la acel moment cea mai înaltă clădire din Bucureşti.
O dată cu intrarea ei în funcţiune, morile de apă au început să dispară.
Aici, în 24 de ore, se măcina grâul din şapte vagoane, iar făina şi grişul de la Moara lui Assan erau de cea mai fină calitate.
Clădirea este clasificată în evidenţele Ministerului Culturii şi Cultelor ca fiind monument istoric de valoare naţională şi face parte din patrimoniul industrial.