Costul întreţinerii,aproape cât rata la bancă
0Cei care şi-au contractat apartamente în cartierele rezidenţiale din Capitală au constatat că întreţinere îi costă aproape cât rata pentru casă. Consultanţii imobiliari spun că proprietarii unor astfel de locuinţe plătesc mai mult la întreţinere decât la un bloc vechi, din cauza serviciilor suplimentare oferite de grădinar, portar, electrician sau instalator.
Confortul unui apartament într-un cartier rezidenţial i-a ademenit pe mulţi bucureşteni de clasă medie care au preferat o asftel de locuinţă uneia într-un bloc vechi, într-un cartier din Capitală. Mulţi şi-au contractat locuinţele pe vremea când acestea erau doar la nivel de proiect şi au scăpat din vedere un aspect important: costurile lunare ale întreţinerii. Astfel, după ce s-au mutat în casă nouă, locatarii acestor complexuri rezidenţiale au primit facturi lunare de până la 1.600 de lei, ceea ce înseamnă echivalentul unei rate pentru un credit imobiliar pe o durată de 20 de ani.
„Noi plătim, în vreme de vară,pentru un apartament tip duplex, aproximativ 1.000 de lei. În suma aceasta sunt incluse toate celelalte servicii: portar, grădinar, întreţinere lift, dar şi alte cheltuieli”, a spus o locatară a unui apartament din Complexul Rezidenţial Emerald, din zona Tei. În listele de întreţinere de la avizier costurile lunare ale locatarilor variau între 600 şi 1.600 de lei. Separat erau afişate costurile pentru serviciile suplimentare: „gardening”, portar, întreţinere lifturi şi „alte cheltuieli”, care ajungeau până la 250 de lei.
Cheltuieli apărute pe parcurs
Într-o situaţie similară se află şi familia Alexandrescu, care locuieşte într-un cartier rezidenţial din zona Parcul Circului. În lunile de vară, pentru un apartament de două camere, familia Alexandrescu a plătit 800 de lei. „Nu am ştiut de la început de aceste cheltuieli. Pe parcurs am aflat că trebuie să plătim si grădinarul, şi electricianul şi instalatorul. Când am cumpărat apartamentul nu ni s-a spus despre aceste cheltuieli“, a spus Vlad Alexandrescu.
Strategie de vânzări
Specialiştii în imobiliare recunosc faptul că acestea sunt riscurile la care se expun cei care îşi achiziţionează locuinţe în complexurile rezidenţiale. „Sunt costuri pentru servicii pe care blocurile vechi nu le au: pază, grădinărit şi altele. O parte dintre proprietari le ştiu de la început, o parte le află pe parcurs. Acestea sunt ascunse de dezvoltatori pentru a le putea vinde mai uşor. Singura autoritate cărora se pot adresa aceştia este Protecţia Consumatorului”, a declarat, pentru „Adevărul“, Cornel Rogalski, directorul firmei de consultanţă imobiliară „Troubleshooter Serv“.