Bucuria Naşului: Cupa Mondială a ajuns la Bucureşti (GALERIE FOTO)
0Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, şi-a văzut visul cu ochii, deoarece trofeul la care visează milioane de fotbalişti a ajuns şi în Capitala României. „Turneul Trofeului“ a început la Zurich, în septembrie 2009, iar Bucureştiul este cel de-al 75-lea oraş în care ajunge cupa.
În această dimineaţă, cupa care va fi oferită echipei câştigătoare de la Mondialul care are loc în vară, a fost prezentată, în premieră în România, în cadrul Galei Trofeului Cupei Mondiale. Vali Moraru a fost prezentatorul evenimentului, şi a făcut haz de necaz, precizând că, dacă „România nu va fi prezentă la acest turneu mondial, aşa că a venit cupa în România”.
Ceea ce nu au reuşit niciodată să facă fotbaliştii români, nici măcar „Generaţia de aur“, să aducă trofeul Cupei Mondiale la Bucureşti, au reuşit FIFA şi Coca-Coca. „Turneul Cupei Mondiale FIFA reuşeşte să dezvăluie pasiunea pentru fotbal care ne uneşte pe toţi. Trofeul este întâmpinat în fiecare ţară de mii de fani. Pasiunea oamenilor pentru fotbal este fără egal“, a spus Natalia Stroe, My Coke Sebior Brand Manager.
Gică Popescu, ambasador al trofeului
Fostul internaţional român Gică Popescu a fost desemnat Ambasadorul în România al trofeului Cupei Mondiale. Acesta a beneficiat de acest privilegi datorită celor trei prezenţe la un turneu final de Cupă Mondială.
„Gheorghe Popescu reprezintă o legendă a acestei competiţii şi are o experienţă internaţională excepţională“, au spus reprezentanţii FIFA.
De asemenea, şi Gheorghe Popescu a fost încântat de acest statut. „Este o onoare pentru mine să fiu ambasadorul trofeului Cupei Mondiale. Pentru mine, Campionatul Mondial din 90 a fost punctul de plecare al unei cariere pline de succese. Experienţa şi importanţa acestei competiţii o imţi doar jucând acolo”, a spus fostul căpitan al Barcelonei.
La eveniment au mai participat şi Gheorghe Mulţescu, Ianis Hagi şi Nicolas Popescu. Înainte de a fi dezvelit trofeul, o formaţie de dansatori şi cântăreţi africani au întreţinut atmosfera, printr-un dans tradiţional african. În faţa trofeului au dansat trei femei din Africa, iar din spatele acestora s-a „arătat” cupa, incercuită de jocuri de lumini şi artificii. Pentru a fi ferit de mâinile curioşilor, trofeul este păstrat într-o cutie transparentă.
Până în prezent, cupa a fost dusă în 75 de ţări, dintr-un total de 84 de locaţii. În toate ţările, doar antrenorii echipelor naţionale şi şefii de stat au voie să atingă trofeul. Cupa a rămas ân hotelul Radisson până la ora 13.30.
Trofeul, expus la Sala Palatului
„Sfântul Graal“ al fotbalului, cum este supranumit trofeul, va putea fi admirat şi de suporterii români. Aceştia vor avea ocazia de a se fotografia cu trofeul, dar fără a-l atinge, mâine, la Sala Palatului, între orele 9.00 şi 21.00.
De asemenea, fanii vor avea ocazia să vizioneze şi un film 3D care prezintă momente memorabile din cadrul Campionatelor Mondiale, dar şi de a participa la o serie de experienţe interactive, dedicate Cupei Mondiale. „Mâine, copiii vor avea ocazia să vadă, pentru prima oară în România, un film 3D despre fotbal” a precizat Rodica Năclaru, din partea Coca Cola.
162.000 de euro, doar aurul
Valoarea trofeului Cupei Mondiale se ridică la peste 160.000 de euro, doar aurul, topit, valorând 162.000 de euro. Trofeul măsoară 36,8 centimetri şi cântăreşte 6,175 de kilograme. Baza cupei conţine două straturi de malachite semipreţioase, iar în partea inferioară sunt gravate numele tuturor câştigătoarelor Cupei Mondiale, începând cu anul 1974. Pentru a nu avea probleme, FIFA a asigurat trofeul pentru 500.000 de euro.