Băsescu, atac la edilii Capitalei: cetăţenii nu ştiu ce este în spatele primarilor de sector!
0Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că nu este nevoie de realizarea unui referendum în Bucureşti, precizând că s-a exagerat şi că Parlamentul este cel care decide dacă se desfiinţează sectoarele Capitalei.
Şeful statului a spus că a remarcat "zbaterea" de la Bucureşti în problema reorganizării administrative, inclusiv legată de organizarea unui referendum. "Nu este nevoie de referendum aici, Parlamentul hotărăşte dacă se desfiinţează sectoarele Bucureştiului", a spus Băsescu.
El a menţionat că este posibil ca cetăţenii să nu fie mulţumiţi de o astfel de decizie, dorind să aibă primar de sector. "Dar cetăţenii nu ştiu ce este în spatele primarului de sector", a spus preşedintele.
"Adevărul" vă dezvăluie aici ce se află în spatele primarului de sector precum şi a consiliilor locale.
Băsescu a menţionat că oraşul are şapte bugete şi şapte consilii, existând reprezentanţii din toate partidele în spatele acestora. El a menţionat că în aceste condiţii, este nevoie de multe compromisuri pentru a se lua o hotărâre de consiliu.
Preşedintele a menţionat că, în actuala organizare, trebuie satisfăcuţi şi "cel care vinde panseluţe", şi "cel care vinde lalele", dar şi "cel care vinde ceasuri", pentru că toţi aceştia au reprezentanţi în consilii.
"Clasa politică trebuie să aibă curaj şi voinţă să renunţe la interese. Pentru că în Bucureşti fiecare partid important are câte doi primari, nu poţi să reunifici Bucureştiul. Partidele sunt în plasa acestor primari şi a consiliilor lor", a mai spus Băsescu.
Ziarul "Adevarul" a iniţiat campania "O capitală, un singur primar" prin care le arată bucureştenilor care sunt avantajele de a se renunţa la cei şase primari de sector, oraşul fiind condus de un singur primar. Bucureştenii au şansa să câştige 10.000 de euro cumpărând ziarul şi răspunzând la întrebarea "De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureţ?"
Iată regulamentul concursului: CONCURS/Câştigă 10.000 de euro cu „Adevărul”!
Referendumul îşi urmează cursul
În timp ce preşedintele ţării îşi exprimă dezaprobarea faţă de organizarea unui referendum, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei anunţă că acesta merge mai departe.
"Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a semnat astăzi, 19 mai a.c., ordinul nr. 433/19.05 prin care se numerotează şi se delimitează secţiile de votare pentru organizarea referendumului din 19 iunie 2011, votat de Consiliul General al Capitalei. Astfel, la nivelul Bucureştiului, vor exista un număr de 1222 secţii de votare", se arată în comunicatul Prefecturii.
De asemenea, Prefectul Capitalei s-a întâlnit cu reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei, ai Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a discuta aspecte legate de măsurile de ordine şi siguranţa publică în perioada organizării şi desfăşurării referendumului local.
“Referendumul local este un instrument democratic de consultare a cetăţenilor cu privire la temele de interes deosebit pentru comunitate, iar noi, ca autorităţi publice angrenate în actul de organizare, vom face toate diligente necesare pentru ca referendumul sa fie organizat in conditii optime", a declarat Atănăsoaei.
Şi prefectul consideră că referendumul este inutil.
"Ca regulă generală, referendumul local se organizează în vederea consultării populaţiei pe teme de interes deosebit pentru comunitatea în cauză. Ulterior, problemele votate de comunitate ar trebui concretizate într-o hotărâre de Consiliu General, prin care acestea să se rezolve în maniera dorită de cetăţeni. În situaţia de faţă, acest lucru nu este posibil întrucât o eventuală hotărâre a Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu poate obliga Parlamentul României să voteze Legea Capitalei într-o formă sau alta. Dacă prin Legea Capitalei s-ar modifica limitele teritoriale ale Bucureştiului, organizarea referendumului local ar fi obligatorie. Este deci o situatie atipică, în care dorinţa de a consulta bucureştenii pe un subiect de interes local nu îşi poate găsi finalitatea. ” a spus Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei
Primarul sectorului 1, Andrei Chliman a avut o reacţie la discursul preşedintelui: Andrei Chiliman: “Îi cer preşedintelui Băsescu să nu-i mai insulte pe bucureşteni”
Mai citeşte şi:
CAMPANIE De ce e Bucureştiul pestriţ
Referendumul, ignorat de consilieri
În Primăria Capitalei sunt 3.000 de funcţionari. Vedeţi câţi vor rămâne dacă se va aplica Legea Capitalei
Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările
vor fi mai puține
Leafă fără sporuri pentru primari
Referendum amânat şi cu formular schimbat
De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureşti?
Bucureştiul, unic în Europa: şapte primari şi 3.000 de angajaţi în primării
Administrația din Capitală, unică în UE
Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține