Taberele de stat sunt în ruină din lipsa fondurilor, iar cele private prosperă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taberele de stat din Braşov au nevoie de reparaţii capitale. FOTOAdevărul.
Taberele de stat din Braşov au nevoie de reparaţii capitale. FOTOAdevărul.

Lăsate în paragină de mai mulţi ani, taberele şcolare au o şansă să redevină ceea ce au fost în perioada lor de glorie. Primaria ar vrea să le reabiliteze, dar nu are fonduri. Între timp taberele private prosperă. În timp ce la stat părinţii ar plăti 50 de lei pe zi să-şi trimită copiii la munte, la privat plătesc minim 150 de lei pe zi.

Primăria Braşov, care a preluat, încă din 2010, prin Hotărâre de Guvern taberele de la Timişul de Sus (Colonia 1 şi Colonia 2) şi Dâmbul Morii, vrea acum să le reabiliteze. Primăria a făcut studiile de fezabilitate şi acum caută surse de finanţare. Sumele sunt uriaşe având în vedere că taberele trebuie refăcute total. Investiţia ar depăşi 10 milioane de lei. La Braşov mai există tabăra de la Predeal, dar şi aceasta are doar 75 de locuri. Tabăra de la Dâmbul Morii are o suprafaţă de 1,83 de hectare, cea de la Timişul de Sus Colonia 1, 0,8 hectare, iar cea din Colonia 2, 0,96 de hectare. Totodată, într-una dintre aceste tabere edilii vor să amenajeze şi o microfermă.

Primarul George Scripcaru spune că se va încerca alocarea de bani anul viitor. „Aceste tabere au rămas în paragină de ani buni şi pe nimeni nu a mai interesat să facă ceva acolo. Trebuie să le refacem în totalitate, astfel încât să poată fi redate circuitului de tabere şi copii să se poată bucura de ele. Soluţia pentru a realiza aceste lucrări este să alocăm fonduri în bugetul pe anul viitor”, a explicat primarul.

Între timp taberele private prosperă. Sunt tabere de supravieţuire la munte, tabere de creaţie şi pictură, de echitaţie, dar şi tabere medievale. Copiii sunt cazaţi la pensiuni şi au zilnic activităţi creative. Doar cei cu bani îşi permit. O zi într-o tabără privată în staţiunile din Braşov costă între 150 şi 200 de lei pe zi.

Pentru două dintre aceste tabere au fost efectuate măsurătorile, iar întreaga documentaţi va fi gata pentru toate trei până în luna octombrie. În urma întocmirii proiectului tehnic vor fi stabilite detaliile de execuţie şi astfel vom putea face şi o estimare a costurilor investiţiei”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, citat de bizbrasov.ro. În judeţul Braşov, existau în anii 80 nu mai puţin de opt tabere de pionieri.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite