Pericolele detoxifierii: la ce pot duce şocurile prin care trece organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O alimentaţie bazată  doaer pe fructe şi legume poate fi periculoasă. FOTO Arhivă.
O alimentaţie bazată  doaer pe fructe şi legume poate fi periculoasă. FOTO Arhivă.

Tot mai multe persoane cred că dacă fac două cure de detoxifiere pe an sunt mai sănătoase. Medicii nu recomandă astfel de şocuri care sunt date organismului, mai ales că acesta are propriile metode pentru a elimina toxinele.

Femeile sunt cele care apelează cel mai des la curele de detoxifiere. Ele renunţă la orice înseamnă carne, lactate sau ouă şi le înlocuiesc cu fructe şi legume, dar şi cu multe lichide pentru a-şi curăţa corpul. Medicii nu recomandă astfel de aşa zise tratamente care sunt chiar interzise pentru anumite persoane.

„Corpul nostru este capabil să îşi facă singur detoxifierea. Ficatul şi rinichii au astfel de proprietăţi şi elimină toxinele din organism. Tot mai multă lume apelează la cure de detoxifiere. În cazul acestora se consumă multe fructe, legume şi lichide. În unele cazuri se consumă tot felul de sucuri din legume şi fructe. O astfel de detoxifiere poate fi extrem de periculoasă. Dacă durează 3-4 zile şi nu mai mult, nu are mari efecte secundare. Asta dacă nu este repetată des. Dacă însă o astfel de dietă de detoxifiere durează o săptămână sau chiar două, corpul are mult de suferit. O astfel de detoxifiere este interzisă în cazul adolescenţilor care au nevoie de mulţi nutrienţi, dar şi în cazul persoanelor cu boli cronice deoarece organismul se slăbeşte şi nu mai poate lupta împotriva afecţiunilor. Toată lumea spune că toxinele sunt periculoase, dar o dietă echilibrată care să includă carne şi lactate echilibează corpul, iar acesta se curăţă singur“, a spus dr. Marian Mureşan, medic gastroenterolog.

Detoxifierea ca metodă de slăbit nu elimină grăsimile

Tot mai multe persoane folosesc detoxifierea ca metodă de slăbit naturală şi se înfomează cu zilele. Acest lucru este complet greşit. „Detoxifierea nu trebuie să fie folosită ca metodă de slăbit. Nu elimină grăsimile, chiar dacă rezultatele imediate sunt spectaculoase. Practic se pierde din masa musculară. Pe termen lung însă nu au niciun efect. Odată ce persoana revine la un regim de viaţă normal, se îngraşă mai mult deoarece corpul asimilează tot mai mult, pentru a recupera ce a pierdut în timpul dietei. Când detoxifierea se face pentru a slăbi dă dependenţă. În timp, după cure repetate, duce la grave probleme digestive, cardiace şi chiar la deces, dacă curele sunt extrem de dese şi pe parcursul mai multor ani“, a mai spus medicul Marian Mureşan.

Suplimentele de detoxifiere sunt periculoase

Ceaiuri sau diversele produse pentru detoxifiere sunt şi ele la mare modă. Acestea nu trebuie luate însă după ureche. O altă metodă periculoasă este clisma folosită reperat pentru detoxifiere. „Ceaiurile şi suplimentele de detoxifiere sunt în esenţă laxative. Folosite repetat aceastea dau dependenţă şi practic tranzitul intenstinal nu mai funcţioneaz normal. Organismul nu se mai poate detoxifia singur în absenţa acestor produse. Acestea nu trebuie folosite după ureche sau pentru că aşa spune reclama, este nevoie de un consult medical. În plus pot afecta grav tractul digestiv. O altă metodă controversată este clisma. Dacă este făcută des duce la iritabiltatea colonului şi la dezechilibrul tranzitului intestinal. Aceste metode pot duce la deshidratare severă“, a mai spus medicul Marian Mureşan.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite