Deputatul PSD Mihai Popa a fost trimis în judecată pentru şantaj
0
Deputatul Mihai Popa este acuzat că a ameninţat un primar care vroia să îi demită o cunoştinţă. De asemenea a intervenit pentru ca reprezentanţii uneo şcoli să fie sancţionaţi deşi DSP descoperise nereguli grave.
Deputatul Mihai Popa a fost trimis în judecată de DNA pentru şantaj şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Dosarul de va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deputalul este acuzat că a încercat să-I păstreze postului unui apropiat deşi primarul a decis să îl demită.
„În cursul anului 2017, în contextul în care primarul unui municipiu din judeţul Braşov a anunţat posibilitatea revocării din funcţie a unei persoane din conducerea unui spital aflat în subordinea primăriei (ca urmare a unor nereguli constatate de Curtea de Conturi şi ca urmare a refuzului acelei persoane de a-şi îndeplini sarcinile dispuse de managerul spitalului), inculpatul Popa Mihai Valentin a luat hotărârea de a-şi folosi influenţa şi autoritatea dată de funcţiile politice deţinute, pentru menţinerea în funcţie a persoanei vizate de revocare ( persoană care era o protejată a sa). Concret, inculpatul Popa Mihai Valentin i-a cerut imperativ primarului, în mai multe împrejurări, în mod direct, dar şi prin intermediari, să o menţină în funcţie pe protejata sa, pe motiv că decizia de neprelungire a mandatului acesteia în funcţia de conducere pe care o deţinea la spital i-ar afecta imaginea sa de lider influent care îşi protejează oamenii apropiaţi şi controlează deciziile autorităţilor în raza sa“, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Primarul a refuzat însă toate intervenţiile, dar a fost ameninţat. „Întrucât primarul nu s-a conformat ordinului primit, inculpatul Popa Mihai Valentin, utilizând telefonul unei alte persoane (coleg de partid), i-a transmis ameninţări managerului spitalului şi i-a cerut în mod imperativ să revină asupra deciziei de a o înlocui pe a protejata sa din funcţia pe care o deţine la spitalul respectiv. De asemenea, inculpatul l-a mai ameninţat că, în caz contrar, îl va demite, iar toate proiectele acestuia vor fi blocate în consiliul local pe care, în calitate de lider al organizaţiei locale de partid, îl controlează“, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.
A intervenit şi pentru anularea sancţiunilor la o şcoală unde se găsiseră multe nereguli
Mihai Popa a mai intervenit pentru anularea sancţiunilor date de DSP la o şcoală unde s-au găsit nereguli grave. „În luna septembrie 2017, la cererea primarului unei comune, coleg de partid cu inculpatul Popa Mihai Valentin, acesta din urmă şi-a folosit influenţa şi autoritatea asupra unei persoane din conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, astfel încât reprezentanţii şcolii din acea comună să fie scutiţi de sancţiuni, deşi nu luaseră măsurile impuse de inspectorii DSP. Un control efectuat anterior la acea şcoală constatase nereguli grave, respectiv lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, spaţiu necorespunzător pentru programul ”laptele şi cornul”, spaţiu necorespunzător de desfăşurare a cursurilor pentru grupa mică de grădiniţă, iar pentru remedierea neregulilor constatate se stabiliseră termene stricte de care depindea inclusiv obţinerea unei noi autorizaţii sanitare“, se mai arată în rechizitoriu.